2. januára

SV. BAZILA VEĽKÉHO A GREGORA NAZIANZSKÉHO,

BISKUPOV A UČITEĽOV CIRKVI

spomienka


Bazil sa narodil roku 330 v kresťanskej rodine v Cézarei v Kapadócii. Keď získal vzdelanie a pokročil v čnostiach, začal viesť pustovnícky život. Ale roku 370 sa stal biskupom v svojom rodnom meste. Bojoval proti ariánom. Napísal mnoho vynikajúcich diel, najmä mníšske pravidlá, podľa ktorých žijú mnohí východní mnísi ešte dnes. Veľkodušne pomáhal biednym. Zomrel 1. januára 379.

Aj Gregor sa narodil roku 330 neďaleko Nazianzu. Veľa cestoval, aby získal vedomosti. Nasledoval priateľa Bazila do samoty, ale vysvätili ho za kňaza a za biskupa. Roku 381 ho vyvolili za carihradského biskupa. No pre rozkoly, ktoré rozbíjali jeho cirkev, vrátil sa do Nazianzu a tam zomrel 25. januára 389 alebo 390. Pre vynikajúcu učenosť a výrečnosť nazvali ho „teológom“.

 

 

Rozumní sa budú skvieť ako jas oblohy a ti, čo mnohých priviedli k spravodlivosti, budú ako hviezdy na večné veky.

 

MODLITBA DŇA 

Láskavý Bože, ty si osvietil svoju Cirkev príkladom a náukou svätého Bazila a Gregora; * dopraj, prosíme,aby sme s pokorným srdcom prijali tvoju pravdu a dôsledne ju dosvedčovali skutkami lásky. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

SPOLOČNÉ MODLITBY

Bratia a sestry, pri spomienke na svätých biskupov Bazila a Gregora prednesme svoje pokorné prosby Ježišovi Kristovi, nášmu Spasiteľovi.

(Volajme: Obnov nás, Pane, a vyslyš naše prosby.)

·        Modlime sa za svätú Cirkev, aby ohlasovala vo svete takú lásku, akú chce Boh preukázať všetkým ľuďom.

·        Modlime sa za biskupov, aby ich v námahách pastierskej služby posilňoval Duch Svätý.

·        Modlime sa za všetkých verejných predstaviteľov, aby ochotne pomáhali pri budovaní pokoja.

·        Modlime sa za ľudí, ktorí opustili Boha, aby sa dotknutí jeho milosťou vrátili na cestu viery.

·        Modlime sa za naše spoločenstvo, aby sme vytrvalo hľadali Pána a vždy dokázali spoznať znamenie jeho prítomnosti.

Pane Ježišu, podporení príhovorom svätých biskupov Bazila a Gregora plne dôverujeme, že si vyslyšal prosby, ktoré sme ti predniesli. Veď nás stále po ceste spásy. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Bože, * pri slávení týchto vznešených tajomstiev vrúcne ťa prosíme,aby nás Duch Svätý osvietil svetlom viery, ktorým ustavične osvecoval svätého Bazila a Gregora pri šírení tvojej slávy. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

My ohlasujeme ukrižovaného Krista; hlásame Krista, Božiu moc a Božiu múdrosť.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Otče, * s vierou sme prijali sviatostný pokrm a pokorne ťa prosíme o milosť,aby sme žili podľa príkladu svätého Bazila a Gregora a neprestajne ti ďakovali za tvoje dary. Skrze Krista, nášho Pána.