13. január

Sv. Hilára, biskupa a učiteľa Cirkvi,

ľubovoľná spomienka

 

Narodil sa v Poitiers začiatkom 4. storočia. Okolo roku 350 ho vyvolili za biskupa jeho rodného mesta. Rázne bojoval proti ariánom a cisár Konštantín ho poslal do vyhnanstva. Je autorom spisov plných múdrosti a pravej náuky. Bráni v nich katolícku vieru a vysvetľuje Sväté písmo. Zomrel roku 367.

  

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, pomáhaj nám správne chápať a verne vyznávať božstvo tvojho Syna, ktoré tak neochvejne obhajoval svätý biskup Hilár. O to ťa prosíme skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý biskup Hilár s obetavosťou bránil pravú kresťanskú vieru a vynikal obdivuhodnou znalosťou Svätého písma. Na jeho orodovanie prosme o upevnenie svo­jej viery.

·        Pane, daruj Cirkvi svedomitých biskupov, kňazov a diakonov, ktorí budú hlásať tvoje slovo s oddanosťou a láskou.

·        Upevňuj národy v úsilí o svornosť a pokoj, aby vo svete víťazila jednota a porozumenie.

·        Ochraňuj prenasledovaných pre vieru a pomáhaj im čerpať silu z prameňa Božieho slova.

·        Stoj pri nás v situáciách, v ktorých by sme sa mali zastať svojej viery a vydať svedectvo o kresťanskom živote.

·        Priveď našich zomrelých (M.) k poznaniu večnej blaženosti a radosti v spoločenstve svätých.

Ježišu, náš kráľ a vykupiteľ, vypočuj naše prosby a na príhovor svätého biskupa Hilára nám pomôž uskutočňovať skutkami to, čo vyznávame vierou v teba. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

                                          

Spoločná časť biskupov