17. januára

SV. ANTONA, OPÁTA

spomienka


Slávny otec mníchov narodil sa v Egypte okolo roku 250. Po smrti rodičov rozdal majetok chudobným a utiahol sa na púšť, kde začal viesť kajúci život. Mal mnoho žiakov. O Cirkev sa zaslúžil tým, že za Diokleciánovho prenasledovania pomáhal vyznávačom a podporoval svätého Atanáza proti ariánom. Zomrel roku 356.

 

 Spravodlivý sťa palma zakvitne a vyrastie sťa céder z Libanonu. Tí, čo sú zasadení v dome Pánovom, v nádvoriach nášho Boha budú prekvitať.

 

MODLITBA DŇA 

Bože a Otče náš, ty si vnukol svätému opátovi Antonovi, aby ti slúžil obdivuhodným životom na púšti; * prosíme ťa, na jeho orodovanie dopraj aj nám,aby sme premáhali svoje sebectvo a nadovšetko milovali teba. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, pri spomienke na svätého opáta Antona prednesme svoje prosby Bohu a prosme o duchovnú silu a vytrvalosť vo viere.

·        Bože Otče, požehnávaj Svätého Otca M., aby posilnený modlitbou viedol veriacich k poznaniu milujúceho Krista.

·        Obdaruj predstaviteľov štátov jasnou mysľou a čistým svedomím,. aby vládli spravodlivo a múdro.

·        Ujmi sa chudobných i biednych a ukáž im bohatstvo duchovnej sily prameniacej z Kristovho kríža.

·        Nauč nás zodpovedne sa starať o svoje rodiny a venovať svoj čas rovnako práci i modlitbe.

·        Priveď našich zomrelých (M.) k nehasnúcemu svetlu blaženosti a k prameňu nekonečného milosrdenstva.

Najláskavejší Otče, vo svätom opátovi Antonovi si nám ukázal, ako zápasiť s pokušeniami a rásť v duchovnom živote; prijmi naše modlitby a otvor nám srdcia, aby sme stále viac poznávali tvoju pravdu a milovali tvoju dobrotu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Svätý Bože, nech sú ti príjemné naše dary, ktoré pri spomienke na svätého Antona s oddanosťou kladieme na oltár; * pomáhaj nám,aby sme sa nepripútali k pozemským veciam a svoje bohatstvo hľadali iba v tebe. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Ak chceš byť dokonalý, choď, predaj, čo máš, rozdaj chudobným, a nasleduj ma.

 

PO PRIJÍMANÍ

Všemohúci Bože, ty si dal svätému Antonovi silu víťaziť nad mocnosťami temností; * prosíme ťa, posilni nás spasiteľnou sviatosťou, ktorú sme prijali,aby sme aj my premáhali všetky nástrahy nepriateľa našej spásy. Skrze Krista, nášho Pána.