20. január

Sv. Šebastiána, mučeníka,

ľubovoľná spomienka

 

Zomrel ako mučeník v Ríme na začiatku Diokleciánovho prenasledovania. Jeho hrob na Apijskej ceste „ad Catacumbas“ si veriaci uctievali už od najstarších čias.

 

MODLITBA DŇA

Prosíme ťa, nekonečný Bože, udeľ nám ducha sily, aby sme podľa príkladu slávneho mučeníka Šebastiána poslúchali viac teba ako ľudí. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, pozdvihnime svoj zrak ku Kristovi a pros­me ho, aby na príhovor svätého mučeníka Šebastiána, patró­na vojakov, ochraňoval všetkých ľudí na svete.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Za všetok kresťanský ľud: aby každý videl v blížnom svojho brata a aby si všetci navzájom pomáhali, prosme Pána.

·        Za ozbrojené sily a ozbrojené zbory: aby vždy chránili mier a bezpečnosť všetkých obyvateľov krajín, prosme Pána.

·        Za chorých a trpiacich: aby sa posilňovali vo viere a v zápase o spásu svojich duší, prosme Pána.

·        Za nás tu prítomných: aby sme nosili v sebe živú nádej na víťazstvo dobra a spravodlivosti, prosme Pána.

·        Za našich zomrelých (M.): aby dosiahli večnú odmenu v kráľovstve nekonečného svetla a milosti, prosme Pána.

Ježišu Kriste, náš ochranca, vypočuj naše modlitby, zachovaj nás v pevnosti viery a pretváraj naše mysle, aby sme sa úplne odovzdali tebe. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

V Ordinariáte OS a OZ SR:

Za príslušníkov ozbrojených zložiek na Slovensku: aby ochotne nasledovali čnosti svätého Šebastiána, prosme Pána.

 

Spoločná časť mučeníkov