21. januára

SV. AGNESY, PANNY A MUČENICE

spomienka


Zomrela ako mučenica v Ríme v druhej polovici 3. storočia alebo pravdepodobnejšie začiatkom 4. storočia. Pápež Damaz ozdobil jej hrob básňou a mnohí Otcovia, počnúc svätým Ambrózom, ju zahrnuli chválou.

 

 Oslavujeme svätú mučenicu Agnesu, ktorá sa nebála hrozieb sudcov, pre Krista vydala svoju krv a dostala sa do nebeského kráľovstva.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci a večný Bože, ty si volíš, čo svet pokladá za slabé, aby si zahanbil, čo je v očiach sveta mocné; * prosíme ťa, dopraj nám vytrvať vo viere,ako nás k tomu povzbudzuje svätá Agnesa, ktorej mučenícku smrť dnes oslavujeme. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, pri spomienke na svätú pannu a mučenicu Agnesu prosme Pána o posilu pri obrane viery a zachovaní čistoty pre nás i pre celý svet.

·        Pane, daruj svojej Cirkvi horlivých a svätých duchovných pastierov.

·        Posilňuj všetkých arcibiskupov metropolitov, aby múdro zastávali úrad, ktorý im je zverený.

·        Na orodovanie svätej Agnesy vnukni mladým ľuďom odvahu nasledovať ťa v panenskej čistote.

·        Udeľ našim časom svoj pokoj a upevňuj priateľstvo medzi národmi.

·        Podporuj tých, ktorí slovom i písmom upevňujú a bránia čistotu mladej generácie.

·        Pre mučenícku krv svätej Agnesy udeľ našim chlapcom a dievčatám silu pri obrane čistoty.

Bože, vyslyš naše prosby a daj, aby sme na príhovor svätej panny Agnesy premáhali pokušenia tela, sveta i zlého ducha a slúžili ti s čistým srdcom. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, pri oslave svätej panny a mučenice Agnesy prinášame ti obetné dary * a prosíme, aby ti boli milé,ako sa ti páčila jej odvaha, s ktorou za teba obetovala svoj život. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nech ma nasleduje.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, * v zástupe svätíc si ozdobil svätú Agnesu korunou panenstva i korunou mučeníctva;daj, aby sme pôsobením prijatej sviatosti statočne premáhali všetko zlo a dosiahli nebeskú slávu. Skrze Krista, nášho Pána.