24. januára

SV. FRANTIŠKA SALESKÉHO, BISKUPA A UČITEĽA CIRKVI

Spomienka


Narodil sa roku 1567 v Savojsku. Keď bol vysvätený za kňaza, veľa pracoval na obnove katolíckej viery vo svojej vlasti. Zvolili ho za ženevského biskupa a bol pravým pastierom kňazov i veriacich. Písmom a činmi ich vzdelával vo viere. Bol vzorom pre všetkých. Zomrel v Lyone 28. decembra 1622, ale 24. januára jeho telo uložili v Annecy.

 

Pán ho naplnil duchom rozumnosti a viedol jeho myseľ k múdrosti. Jeho múdrosť budú vychvaľovať národy a jeho chválu bude hlásať zhromaždený ľud.

 

MODLITBA DŇA 

Láskavý Bože, ty si povolal svätého biskupa Františka, aby sa v horlivosti za spásu duší stal všetkým pre všetkých; * prosíme ťa, pomáhaj nám podľa jeho príkladu slúžiť bratoma sprítomňovať vo svete tvoju dobrotivú lásku. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, vo svete je veľa nelásky a nervozity. Dnes pri spomienke na svätého Františka Saleského prosme Pána za trpezlivosť a lásku i za pokoj vo svete.

·        Bože, pošli svojej Cirkvi horlivých a láskavých biskupov i kňazov.

·        Priveď všetkých blúdiacich k pravej viere a k čnostnému životu.

·        Daj, aby si všetci uvedomili dôstojnosť človeka stvoreného na Boží obraz.

·        Osvieť svetlom Ducha Svätého všetkých, ktorí šíria Kristovu náuku.

·        Vzbuď pocit zodpovednosti za mravnosť u tých, ktorí sa písaným slovom prihovárajú čitateľom.

·        Daj nám silu, aby sme sa dokázali vyhýbať knihám, ktoré svojím obsahom odporujú tvojmu učeniu vo veciach viery a mravov.

Dobrotivý Bože, vypočuj naše prosby a daj, aby sme láskavosťou a trpezlivosťou získavali pre teba svojich blížnych a stále kráčali po ceste pravdy. Skrze Krista, nášho Pána

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Bože a Otče náš, * pre túto spásonosnú obetu zapáľ v nás oheň Ducha Svätého,ktorým si urobil zo svätého Františka vzor prívetivej láskavosti. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán hovorí: Ja som dobrý pastier. Poznám svoje ovce a moje ovce poznajú mňa. Za svoje ovce položím aj život.

 

PO PRIJÍMANÍ

Prosíme ťa, všemohúci Bože, * daj, aby sme posilnení touto sviatosťou napodobňovali lásku a miernosť svätého Františka v tomto životea v nebi dosiahli večnú slávu. Skrze Krista, nášho Pána.