26. januára

SV. TIMOTEJA A TITA, BISKUPOV

spomienka


Timotej a Títus, žiaci a pomocníci apoštola Pavla: jeden stál na čele efezskej cirkvi, druhý krétskej. Im boli adresované listy, ktoré sa volajú pastoračnými a obsahujú veľmi cenné pokyny pre formovanie pastierov i veriacich.

 

Pán uzavrel s nim zmluvu pokoja, postavil ho na čelo svojho ľudu a dal mu kňazskú hodnosť naveky.

 

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, svätého Timoteja a Tita si ozdobil čnosťami apoštolov; * Prosíme ťa, pomáhaj nám na ich orodovanie aby sme nábožne a sväto žili na tomto svete, a tak si zaslúžilí dôjsť do nebeskej vlasti. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

[Čítanie z Druhého listu svätého apoštola Pavla Timotejovi 1, 1-8]

 

Čítanie z Listu svätého apoštola Pavla Títovi    1,1-5

Pavol, služobník Boha a apoštol Ježiša Krista pre vieru Božích vyvolených a pre poznanie pravdy, ktorá na základe nábožnosti vedie k nádeji na večný život, ktorý pred večnými vekmi prisľúbil pravdovravný Boh, ale v určenom čase zjavil svoje slovo v kázaní, ktoré mi bolo zverené na rozkaz Boha, nášho spasiteľa, – Títovi, pravému synovi podľa spoločnej viery: Milosť a pokoj od Boha Otca i od Krista Ježiša, nášho Spasiteľa.

Na to som ťa nechal na Kréte, aby si usporiadal, čo ešte treba, a po mestách ustanovil starších, ako som ti prikázal.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Zvestujte všetkým národom zázraky Pánove.

 

Spievajte Pánovi pieseň novú; + spievaj Pánovi, celá zem! * Spievajte Pánovi, velebte jeho meno. – O.

Zvestujte jeho spásu deň čo deň. + Zvestujte jeho slávu pohanom * a jeho zázraky všetkým národom. – O.

Vzdávajte Pánovi, rodiny národov, + vzdávajte Pánovi slávu a česť, * vzdávajte Pánovi slávu hodnu jeho mena. – O.

Hlásajte medzi pohanmi: „Pán kraľuje!“ + Upevnil zemekruh, nepohne sa; * a spravodlivo súdi národy. – O.

 

O. – Aleluja.Pán ma poslal hlásať evanjelium chudobným, oznámiť zajatým, že budú prepustení.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Lukáša   10,1-9

Pán si vyvolil iných sedemdesiatich dvoch a po dvoch ich poslal pred sebou do každého mesta a na každé miesto, kam sa sám chystal ísť. A povedal im: „Žatva je veľká, ale robotníkov málo. Preto proste Pána žatvy, aby poslal robotníkov na svoju žatvu! Choďte! Hľa, posielam vás ako baránkov medzi vlkov. Nenoste mešec ani kapsu ani obuv a cestou nikoho nepozdravujte!

Keď vojdete do niektorého domu, najprv povedzte: ‚Pokoj tomuto domu!’ Ak tam bude syn pokoja, váš pokoj na ňom spočinie; ak nie, vráti sa k vám.

V tom dome potom ostaňte, jedzte a pite, čo majú, lebo robotník si zaslúži svoju mzdu.

Neprechádzajte z domu do domu! A keď prídete do niektorého mesta a prijmú vás, jedzte, čo vám predložia, uzdravujte chorých, čo sú v ňom, a povedzte im: ‚Priblížilo sa k vám Božie kráľovstvo. ’“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätí Timotej a Titus odhodlane a nebo­jácne hlásali Božie slovo medzi kresťanmi v prvotnej Cirkvi. Modlime sa za šírenie Božieho slova v dnešnom svete.

·        Pane Ježišu, ty zjednocuješ Cirkev v slovách evanjelia; zachovávaj svojich služobníkov v jednote ducha a v spoločenstve pokoja.

·        Pane Ježišu, ty si prišiel spasiť celé ľudstvo; zjavuj svoje vykupiteľské víťazstvo národom, ktoré ťa ešte nepoznajú.

·        Pane Ježišu, ty si večne prítomný pod spôsobom chleba a vína v Eucharistii; buď posilou všetkých hriešnikov, ktorí sa chcú kajúcne vrátiť k tebe.

·        Pane Ježišu, ty si vyvolil apoštolov, aby národom ohlásili Boží plán spásy; urob aj z nás nadšených svedkov radostnej zvesti.

·        Pane Ježišu, ty si nám ukázal Božie kráľovstvo; priveď našich zomrelých (M.) k plnej účasti na Božej sláve.

Pane, Ježišu Kriste, prosíme ťa, vypočuj naše modlitby a pomáhaj nám, aby sme nasledovali tvoj príklad a žili život plný obety, lásky a služby blížnym. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, v deň oslavy svätého Timoteja a Tita prinášame ti dary na slávenie obety, pre ktorú si svetu odpustil všetky hriechy; * milostivo zhliadni na nása daj, aby nám táto svätá omša priniesla požehnanie a spásu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Dobrý pastier dal svoj život za svoje ovce.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pane a Bože náš, * nech v nás sväté prijímanie roznecuje oheň tej lásky, akou horeli svätí Timotej a Titus,keď celý svoj život zasvätili Cirkvi. Skrze Krista, nášho Pána.