28. januára

SV. TOMÁŠA AKVINSKÉHO, KŇAZA A UČITEĽA CIRKVI

spomienka


Narodil sa okolo roku 1225 v rodine akvinských kniežat. Študoval najprv v kláštore na Monte Cassino, potom v Neapole. Keď ho prijali do rehole dominikánov, dokončil štúdiá v Paríži a v Kolíne nad Rýnom pod vedením svätého Alberta Veľkého. Veľa a učene písal a učil iných. Veľmi sa zaslúžil o filozofiu a teológiu. Zomrel neďaleko Terraciny 7. marca 1274. Jeho spomienka sa slávi 28. januára, lebo v ten deň roku 1369 bolo jeho telo prenesené do Toulouse.

 

O múdrosti svätých rozprávajú národy, a Cirkev ohlasuje ich slávu; ich mená sú živé na večné veky.

 

MODLITBA DŇA

Bože, prameň všetkej múdrosti, ty si urobil Tomáša Akvinského veľkým na poli svätosti a posvätnej vedy; * prosíme ťa, osvieť nám myseľ, aby sme chápali jeho náuku,posilni nám vôľu, aby sme nasledovali jeho čnosti. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, Boh je prameň všetkej pravdy. Dnes, pri spomienke na svätého Tomáša, anjelského učiteľa, prosme Pána o pravú múdrosť a vrúcnu nábožnosť.

·        Pane, posielaj svojej Cirkvi múdrych a nábožných učiteľov kresťanskej náuky.

·        Vnukni všetkým ľuďom, aby cez stvorené veci spoznali svojho Stvoriteľa a Pána.

·        Osvieť kňazov a katechétov svetlom svojho Ducha, aby poúčali svojich poslucháčov slovom i príkladom.

·        Upevni vyučujúcich na teologických fakultách v pravej viere a náuke, v čistote i nábožnosti a vlej do ich sŕdc nadšenie za Kristovo evanjelium.

·        Pouč našich rodičov, že oni sú pre svoje deti prvými učiteľmi viery.

Otče, vyslyš naše prosby a na príhovor anjelského učiteľa udeľ dary svojho Ducha našim bohoslovcom, aby sa z nich stali svätí kňazi, a osvieť všetkých ľudí, aby ich nádherný súlad vo vesmíre priviedol k pôvodcovi dobra a krásy. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Bože, * pri slávení týchto vznešených tajomstiev vrúcne ťa prosíme,aby nás Duch Svätý osvietil svetlom viery, ktorým ustavične osvecoval svätého Tomáša pri šírení tvojej slávy. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

My ohlasujeme ukrižovaného Krista; hlásame Krista, Božiu moc a Božiu múdrosť.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Otče, * s vierou sme prijali sviatostný pokrm a pokorne ťa prosíme o milosť,aby sme žili podľa príkladu svätého Tomáša a neprestajne ti ďakovali za tvoje dary. Skrze Krista, nášho Pána.