31. januára

Sv. JÁNA BOSKA, KŇAZA

Spomienka


Narodil sa roku 1815 pri Castelnuove v Turínskej diecéze. Detstvo mal tvrdé, a keď sa stal kňazom, vložil všetky svoje sily do výchovy chlapcov. S tým cieľom založil rozličné diela a najmä Spoločnosť svätého Františka Saleského (saleziánov). Napísal aj knihy na prehĺbenie a obranu viery. Zomrel roku 1888.

 

Pán mu dal múdrosť a rozvahu a široké srdce, ako je piesku na morskom pobreží.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, * vo svätom kňazovi Jánovi Boskovi dal si mládeži láskavého otca a učiteľa;prosíme ťa, zapáľ aj nás takou láskou, akou horelo jeho srdce, aby sme neúnavne hľadali duše a vytrvalo slúžili iba tebe. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, v tejto spoločnej modlitbe prosme nášho nebeského Otca, aby naša mládež na orodovanie svätého Já­na Bosca rástla v milosti.

·        Daj všetkým kňazom a diakonom schopnosť slúžiť Bohu i ľuďom celým srdcom.

·        Udeľ všetkým predstaveným úsmev a múdrosť Ducha Svätého.

·        Veď učiteľov a vychovávateľov k tomu, aby svojich zverencov vzdelávali odborne i mravne.

·        Vštep do sŕdc mladých ľudí poslušnosť voči rodičom a predstaveným.

·        Nauč nás milovať našu nebeskú Matku, Pannu Máriu, Pomocnicu kresťanov.

·        Udeľ večnú spásu tým, ktorí sa na smrť s vierou pripravovali.

Dobrotivý Bože, ty si urobil svätého Jána Bosca otcom chudobných a opustených; vyslyš naše prosby, zhliadni na našu mládež, upevňuj ju v milosti svätého krstu a ozdobuj čnosťami, aby ti mohla slúžiť s radostným srdcom. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Svätý Otče, prijmi obetu, ktorú ti prinášame s úprimnou zbožnosťou. Daj, aby sme ťa milovali nadovšetko a aby sa náš život stal hymnom na tvoju slávu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán hovorí: Kto prijme jedno takéto dieťa v mojom mene, mňa prijíma.

 

PO PRIJÍMANÍ

Otče, nasýtil si nás touto sviatosťou spásy. Daj, aby sme v neúnavnej činnosti nasledovali svätého Jána Bosca a privádzali mladých k láske Krista, tvojho Syna, ktorý je nevyčerpateľným prameňom nového života. A žije a kraľuje na veky vekov.