5. februára

SV. AGATY, PANNY A MUČENICE

spomienka


Mučenícku smrť podstúpila v Katánii na Sicílii pravdepodobne za Déciovho prenasledovania. Jej úcta sa už v najstarších časoch rozšírila po celej Cirkvi a jej meno sa dostalo do Rímskeho kánonu.

 

Oslavujeme svätú mučenicu Agatu, ktorá sa nebála hrozieb sudcov, pre Krista vydala svoju krv a dostala sa do nebeského kráľovstva.

 

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, zmiluj sa nad nami * a odpusť nám naše previnenia na orodovanie svätej Agaty, panny a mučenice,ktorá ti bola milá pre panenský život a pre svoje mučeníctvo. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, povzbudení hrdinským životom svätej Agáty, panny a mučenice, prosme nebeského Otca o vytrva­losť vo viere a v jej vyznávaní pred ľuďmi tohto sveta.

·        Bože, prosíme ťa za celú Cirkev, aby vždy mala verných nasledovateľov Kristovho evanjelia a oddaných služobníkov oltára.

·        Otče, prosíme ťa za celý svet, aby sa v ňom rozmáhal oheň tvojej nekonečnej lásky.

·        Bože, prosíme ťa za krajiny zasiahnuté prírodnými katastrofami, aby si ochránil ich obyvateľov a vlial im do sŕdc novú nádej.

·        Otče, prosíme ťa za naše rodiny, aby sa v nich rozvíjal duch obetavosti a vzájomnej starostlivosti

·        Bože, prosíme ťa za tých, ktorí prekročili prah pozemského života, aby si ich prijal medzi svojich svätých v nekonečnej sláve.

Nebeský Otče, svätá Agáta nás učí vytrvať v dobrom a celou dušou sa oddať tebe; vyslyš tieto naše prosby a pomáhaj nám v úsilí získať večný život, aby sme sa stali hodnými prisľúbení tvojho Syna. Lebo on žije a kraľuje na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, pri oslave svätej panny a mučenice Agaty prinášame ti obetné dary * a prosíme, aby ti boli milé,ako sa ti páčila jej odvaha, s ktorou za teba obetovala svoj život. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nech ma nasleduje.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, * v zástupe svätíc si ozdobil svätú Agatu korunou panenstva i korunou mučeníctva;daj, aby sme pôsobením prijatej sviatosti statočne premáhali všetko zlo a dosiahli nebeskú slávu. Skrze Krista, nášho Pána.