6. februára

SV. PAVLA MIKIHO A SPOLOČNIKOV, MUČENÍKOV

spomienka


Pavol sa narodil v Japonsku okolo rokov 1564–1566. Vstúpil do Spoločnosti Ježišovej a s veľkým úspechom hlásal evanjelium svojim rodákom. Keď sa zostrilo prenasledovanie katolíkov, zatkli jeho i ďalších dvadsiatich piatich. Surovo ich tupili, potom ich odviedli do Nagasaki a tam ich 5. februára 1597 ukrižovali.

 

V nebi sa radujú svätí, ktorí nasledovali Krista, a keďže z lásky k nemu vyliali svoju krv, s ním požívajú večné šťastie.

 

MODLITBA DŇA

Bože, posila všetkých mučeníkov, ty si priviedol svätého Pavla a jeho spoločníkov k večnému životu ich mučeníckou smrťou na kríži; * na ich orodovanie daj nám silu,aby sme statočne vyznávali vieru a zachovali si ju až do smrti. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý Pavol Miki a jeho spoločníci svojím mučeníctvom dokázali, že umrieť za Krista je veľké víťaz­stvo. Prosme Pána, aby nám udelil silu zvíťaziť nad nepriate­ľom našej spásy.

·        Pane, pomáhaj všetkým kňazom žiť v poslušnosti, oddanosti a láske k tvojej Cirkvi.

·        Pane, zjednocuj národy rôznych kultúr vo viere v teba a vo svätú Cirkev.

·        Pane, ujmi sa prenasledovaných, trpiacich a sužovaných a daruj im poznanie bohatstva tvojej náuky.

·        Pane, chráň našu krajinu pred nepriateľmi, ktorí ničia jej historické, kultúrne a duchovné hodnoty.

·        Pane, pripočítaj našich zosnulých (M.) k zástupom blažených v tvojom kráľovstve.

Pane Ježišu, prijmi tieto naše prosby, odmeň tých, ktorí trpia pre tvoje meno, povzbuď nás vo viere a priprav naše srdcia na stretnutie s tebou vo večnosti. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Najsvätejší Otče, * prijmi dary, ktoré ti prinášame pri spomienke na svätých mučeníkov, a pomáhaj aj nám,aby sme neochvejne vyznávali tvoje sväté meno. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Vy ste so mnou vytrvali v mojich skúškach. Ja vám pripravujem kráľovstvo, ako ho môj Otec pripravil mne, aby ste mohli jesť a piť pri mojom stole v mojom kráľovstve.

 

PO PRIJÍMANÍ

Bože a Otče náš, ty si na svätých mučeníkoch Pavlovi a spoločníkoch obdivuhodne ukázal tajomnú moc kríža; * pomáhaj nám z tejto obety čerpať silu,aby sme zostali pevne spojení s Kristom a v Cirkvi pracovali na spáse všetkých ľudí. Skrze Krista, nášho Pána.