10. februára

SV. ŠKOLASTIKY, PANNY

spomienka


Sestra svätého Benedikta. Narodila sa v Norcii v Umbrii okolo roku 480. Spolu s bratom sa zasvätila Bohu a šla za ním na Monte Cassino, kde umrela okolo roku 547.

 

Oslavujeme dnes svätú Školastiku, múdru a rozumnú pannu, ktorá s horiacou lampou vyšla v ústrety Kristovi.

 

MODLITBA DŇA

Vznešený Bože, * pri spomienke na svätú pannu Školastiku vrúcne ťa prosíme,pomáhaj nám, aby sme ti podľa jej príkladu slúžili s nenarušenou oddanosťou, a tak dosiahli blažený život, ktorý nám pripravila tvoja láska. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätá panna Školastika v nebi oroduje za nás a prosí o odpustenie našich hriechov. S vďakou a rados­ťou prednesme Bohu svoje modlitby.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Aby všetci biskupi, kňazi a diakoni nachádzali živý zdroj duchovnej posily v čítaní Svätého písma, duchovnej literatúry a v duchovných rozhovoroch, prosme Pána.

·        Aby sa predstavitelia krajín trpezlivo starali o dobro a dôstojný život obyvateľov, prosme Pána.

·        Aby väznení a odsúdení pocítili milujúcu a odpúšťajúcu lásku 1 nádej večnej slobody, prosme Pána.

·        Aby sme na príhovor svätej Školastiky boli obdarení priaznivým dažďom a uchránení od ničivých bleskov, prosme Pána.

·        Aby naši zosnulí (M.) naveky odpočívali medzi oslávenými bratmi a sestrami v nebeskom kráľovstve, prosme Pána.

Bože Otče, sme tvoje deti; vyslyš naše prosby, objím nás svojou dobrotou, dovoľ nám stretnúť sa raz v nebi s tebou a vidieť tvoju svätú tvár. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, * oslavujeme obdivuhodné účinky tvojej milosti v živote svätej panny Školastiky a vrúcne ťa prosíme,aby ti bola príjemná naša obeta, ako ti bolo milé svedectvo jej panenského života. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Hľa, ženích prichádza, vyjdite v ústrety Kristu Pánovi.

 

PO PRIJÍMANÍ

Pane a Bože náš, * posilnení sviatostným pokrmom vrúcne ťa prosíme,aby sme podľa príkladu svätej Školastiky nosili v našom smrteľnom tele Ježišovo utrpenie a celou silou sa vinuli iba k tebe. Skrze Krista, nášho Pána.