11. február

Prebl. Panny Márie Lurdskej,

ľubovoľná spomienka

 

Roku 1858 sa Nepoškvrnená Panna Mária zjavila Bernadete Soubirousovej v jaskyni zvanej Massabielle pri Lurdoch vo Francúzsku. Prostredníctvom tohoto jednoduchého dievčaťa volá Mária hriešnikov, aby sa obrátili, a v Cirkvi vzbudzuje veľkú horlivosť v modlitbe a v láske k blížnemu, ktorá sa prejavuje osobitnou starostlivosťou o chorých.

 

MODLITBA DŇA

Milosrdný Otče, s radosťou slávime pamiatku Panny Márie, nepoškvrnenej matky tvojho Syna, a prosíme ťa, na jej orodovanie pomôž nám slabým odvrátiť sa od hriechov, konať pokánie a žiť novým životom. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, Panna Mária sa v Lurdoch zjavila ako Ne­poškvrnené počatie. Modlime sa k Bohu, prameňu všetkej svätosti a pôvodcovi každej milosti, aby nás na jej príhovor obdaroval svojím požehnaním.

·        Bože, roznecuj vo svojich služobníkoch úctu k Panne Márii i k tajomstvám jej života a odhodlanie o nich svedčiť.

·        Pomáhaj predstaviteľom národov žiť podľa čistého svedomia a vyhýbať sa hriechu a verejnému pohoršeniu.

·        Chráň počaté deti v lone matky, dopraj im narodiť sa a prežiť čnostný a dôstojný život.

·        Sprevádzaj pútnikov do Lúrd svojou milosťou, aby načerpali duchovnú silu a povzbudili sa v konaní skutkov milosrdenstva.

·        Posilňuj všetkých chorých, ktorí si na príhovor Panny Márie Lurdskej vyprosujú zdravie tela i duše.

·        Udeľ našim zosnulým (M.) večné odpočinutie v tvojej nekonečnej sláve v nebi.

Otče lásky a pôvodca nebeských darov, Pannu Máriu si uchránil od dedičného hriechu a celým životom si ju sprevádzal; vypočuj naše prosby a posilňuj nás v premáhaní zla a v každodennom úsilí o čistotu a pokoj duše. Skrze Krista, nášho Pána.

 

Spoločná časť Panny Márie