14. február

Sv. Cyrila, mnícha, a sv. Metoda, biskupa, spomienka

(na Slovensku 5. júla, slávnosť; v Európe sviatok)

 

Cyril sa narodil v Solúne. V Carihrade dostal vynikajúce vzdelanie. Spolu s bratom Metodom šiel na Moravu hlásať vieru. Spoločne pripravili liturgické texty v slovienskej reči a zaznačili ich písmom, ktoré neskôr nazvali hlaholikou. Pozvali ich do Ríma, kde Cyril 14. februára roku 869 zomrel. Metoda vysvätili za biskupa a odišiel na Veľkú Moravu, kde neúnavne hlásal evanjelium. Veľa si vytrpel od neprajníkov, ale rímski pápeži ho podporovali. Zomrel 6. apríla 885 na území Veľkej Moravy.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, ty si prostredníctvom svätých bratov Cyrila a Metoda daroval slovanským národom svetlo evanjelia; daj, nech s ochotným srdcom prijímame slovo tvojho učenia, a urob z nás ľud zjednotený v pravej viere a správnom vyznávaní. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, odkaz svätých Cyrila a Metoda sa odo­vzdáva z pokolenia na pokolenie. S vďakou za dar viery modlime sa k všemohúcemu Bohu Otcovi.

(Volajme: Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane.)

·        Otče, tvoje milosrdenstvo trvá naveky; ochraňuj Cirkev a sprevádzaj ju pri hlásaní tvojho slova.

·        Tvoja spravodlivosť je nesmierna a krása nekonečná; zjednocuj európske spoločenstvo v láske k evanjeliu.

·        Ty si zoslal svetlo a pravdu, aby nás priviedli na tvoj svätý vrch; prenikni srdcia neveriacich a priveď ich k sebe.

·        Ty sám si láskavým učiteľom svojho ľudu; urob kňazov múdrymi vychovávateľmi veriacich.

·        Svojmu novému ľudu si ukázal cestu svojho zákona; zachovaj nás vo vernosti k tebe a nedovoľ nám vzdialiť sa od teba.

Všemohúci Bože, prijmi tieto naše pokorné prosby a pomáhaj nám vždy zvestovať svetlo Kristovho slova, aby sme raz boli pripojení k spoločenstvu tých, ktorí nám zjavili jednotu pravej kresťanskej viery. Skrze Krista, nášho Pána.

V Žilinskej diecéze:

Otcovsky opatruješ a ochraňuješ svoj ľud; požehnávaj našu diecézu, aby vydávala príkladné svedectvo kresťanského života.