23. februára

SV. POLYKARPA, BISKUPA A MUČENÍKA

spomienka


Polykarp, žiak apoštolov a biskup v Smyrne, priateľ Ignáca Antiochijského, vybral sa do Ríma, aby s pápežom Anicétom prerokoval otázku slávenia Veľkej noci. Okolo roku 155 podstúpil mučenícku smrť upálením na mestskom štadióne v Smyrne.

 

Oslavujeme svätého mučeníka Polykarpa, ktorý sa nebál hrozieb sudcov, pre Krista vydal svoju krv a dostal sa do nebeského kráľovstva.

 

MODLITBA DŇA

Bože, Pán všetkého tvorstva, ty si pridružil svätého biskupa Polykarpa k zástupu mučeníkov; * na jeho príhovor aj nám daj silu piť z kalicha Kristovho utrpenia,aby sme mali účasť na sláve vzkriesenia. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý Polykarp nás učí trpezlivosti a obe­tavej láske ku Kristovi. Pozdvihnime svoje srdcia a na jeho príhovor sa modlime k Bohu Otcovi.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Za Svätého Otca M. a za všetkých biskupov: aby viedli kresťanský ľud k pravej zbožnosti a čistej viere, prosme Pána.

·        Za celý svet: aby sa všetci ľudia zjednotili v úsilí o spoločné dobro a budovali pozemský príbytok v očakávaní nebeského domova, prosme Pána.

·        Za trpiacich pre Kristovo meno: aby mohli oddane nasledovať svojho Učiteľa a aby neváhali za evanjelium položiť aj život, prosme Pána.

·        Za naše rodiny: aby v nich rástol duch trpezlivosti a bratskej lásky, prosme Pána.

·        Za našich zosnulých (M.): aby naveky mohli hľadieť na Krista osláveného v nebesiach, prosme Pána.

Pane a Bože náš, ďakujeme ti za príklad svätých žiakov apoštolov a prosíme ťa, vypočuj naše prosby a daj, aby náš život smeroval k nebeskej vlasti, kde nás prijmeš s otcovským objatím. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, * zošli svoje požehnanie na tieto dary a upevni nás vo viere,ktorú svätý biskup Polykarp dosvedčil vyliatím svojej krvi. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nech ma nasleduje.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Bože, prosíme ťa, * nech nám toto sväté prijímanie dá duchovnú silu,ktorá svätého biskupa a mučeníka Polykarpa urobila verným v tvojej službe a víťazom v utrpení. Skrze Krista, nášho Pána.