4. marec

Sv. Kazimíra, spomienka

 

Syn poľského kráľa, narodil sa roku 1458. Vynikal kresťanskými čnosťami, najmä čistotou a štedrosťou voči chudobným. Bol horlivý vo viere a vrúcne uctieval Eucharistiu a Pannu Máriu. Zomrel na tuberkulózu roku 1484.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, tebe slúžiť znamená kraľovať; daj, prosíme, na orodovanie svätého Kazimíra, aby sme ti vytrvalo slúžili v spravodlivosti a svätosti. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, duchovný život, askéza, nábožnosť a mod­litba napĺňali život svätého Kazimíra. Učme sa z jeho prí­kladu a pokorne prosme Pána.

·        Pane Ježišu, Kráľ kráľov, upevňuj svojich služobníkov v oddanosti tebe a v budovaní Božieho kráľovstva na zemi.

·        Pane Ježišu, žiara večného svetla, zjavuj svoju slávu národom a posilňuj pokoj vo svete.

·        Pane Ježišu, príklad čností, na príhovor svätého Kazimíra ochraňuj mladých ľudí od nástrah svetských pokušení.

·        Pane Ježišu, naša cesta, pravda a život, privádzaj nás bližšie k sebe a nauč nás konať skutky úprimnej lásky.

·        Pane Ježišu, radosť anjelov, pripoj našich zosnulých (M.) k zástupom anjelov v nebeskej vlasti.

Ježišu Kriste, poklad verných duší, svätý Kazimír zomrel mladý, ale jeho život bol naplnený čnosťami; prosíme ťa, pomáhaj nám, aby sme svoj život naplnili tvojím Duchom a rozdávali lásku a radosť svojim blížnym. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

Spoločná časť svätí muži