7. marca

SV. PERPETUY A FELICITY, MUČENIC

spomienka


Mučenícku smrť podstúpili v Kartágu roku 203 za prenasledovania Septimia Severa. O ich smrti sa zachovalo prekrásne rozprávanie, ktoré pochádza sčasti od samých spoluvyznávačov, sčasti od súvekého spisovateľa.

 

V nebi sa radujú svätí, ktorí nasledovali Krista, a keďže z lásky k nemu vyliali svoju krv, s ním požívajú večné šťastie.

 

MODLITBA DŇA 

Bože a Otče náš, * veľká láska k tebe dala svätej Perpetue a Felicite silu zvíťaziť nad trýzniteľmi a nad mukami; pomáhaj nám na ich orodovanie,aby sme aj my ustavične rástli v láske, ktorá premáha všetok strach. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, dnes si s úctou spomíname na hrdinské mučeníctvo svätých žien Perpetuy a Felicity. Posilnení náde­jou vo večné víťazstvo Božej pravdy prednesme svoje prosby.

·        Otče, posilňuj všetkých kresťanov v odvahe vyznávať vieru medzi tými, ktorí ešte nepoznajú radosť z Kristovho zmŕtvychvstania.

·        Pomáhaj predstaviteľom krajín v úsilí o rešpektovanie náboženskej slobody.

·        Udeľ týraným ženám dar trpezlivosti, odvahy a viery v tvoje nekonečné milosrdenstvo.

·        Obdaruj nás milosťou dobrej a pokojnej smrti, aby sme sa mohli s tebou vo večnosti naveky radovať.

·        Prijmi k sebe našich zosnulých (M.) a otvor im brány neba.

Bože, sväté mučenice Perpetua a Felicita statočne niesli svoj kríž; prosíme ťa, vypočuj naše prosby a daruj nám silu nasledovať Krista, ktorý je prameňom večného života. Lebo on žije a kraľuje na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Najsvätejší Otče, * prijmi dary, ktoré ti prinášame pri spomienke na svätých mučeníkov, a pomáhaj aj nám,aby sme neochvejne vyznávali tvoje sväté meno. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Vy ste so mnou vytrvali v mojich skúškach. Ja vám pripravujem kráľovstvo, ako ho môj Otec pripravil mne, aby ste mohli jesť a piť pri mojom stole v mojom kráľovstve.

 

PO PRIJÍMANÍ

Bože a Otče náš, ty si na svätých mučeníčkach Perpetue a Felicite obdivuhodne ukázal tajomnú moc kríža; * pomáhaj nám z tejto obety čerpať silu,aby sme zostali pevne spojení s Kristom a v Cirkvi pracovali na spáse všetkých ľudí. Skrze Krista, nášho Pána.