7. apríla

SV. JÁNA KRSTITEĽA DE LA SALLE, KŇAZA

ľubovoľná spomienka

 

Narodil sa v Remeši vo Francúzsku roku 1651. Po vysvätení za kňaza venoval sa predovšetkým výchove mládeže a zakladal školy pre chudobných. Zhromaždil okolo seba spoločníkov a združil ich do kongregácie Bratov kresťanských škôl. Za jej existenciu zniesol veľa príkorí. Zomrel v Rouene roku 1719.

 

Dobrorečte Pánovi, všetci jeho kňazi, svätí a pokorní srdcom, chváľte Pána.

 

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, ty si vyvolil svätého kňaza Jána de la Salle, aby viedol kresťanskú mládež po ceste spásy; * prosíme ťa,vzbuď vo svojej Cirkvi vychovávateľov, ktorí by sa celým srdcom venovali mládeži a vychovávali dobrých občanov a pravých kresťanov. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, * prijmi dary svojho ľudu v deň spomienky na svätého Jána de la Sallea daj, aby obeta, ktorú konáme, tebe bola na slávu a nám slúžila na večnú spásu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Syn Človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Bože, v deň spomienky na tvojho svätého Jána de la Salle sme prijali Oltárnu sviatosť; * daj, aby sme raz vo večnej sláve uzreli v plnom svetle tajomstvo,ktoré teraz slávime pod sviatostnými znakmi. Skrze Krista, nášho Pána.