23. apríla

SV. VOJTECHA, BISKUPA A MUČENÍKA

spomienka

 

Pochádzal z rodu Slavníkovcov. Narodil sa na hrade Libice. Študoval v Magdeburgu. Roku 983 sa stal po Detmarovi druhým pražským biskupom. Pre ťažkosti, ktoré mu robili pohanskí krajania, odišiel do Ríma. V rokoch 994–995 pôsobil i v Uhorsku a medzi inými pobirmoval aj Gejzovho syna, neskoršieho kráľa svätého Štefana. Napokon odišiel ako misionár k severným Slovanom. V tejto apoštolskej práci zomrel mučeníckou smrťou dňa 23. apríla 997. Ešte v tom istom roku bol vyhlásený za svätého.

 

Pán hovorí: Povolám si verného kňaza, ktorý bude konať podľa môjho srdca a podľa môjho zmýšľania. Aleluja.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci a večný Bože, ty si svätého biskupa Vojtecha, muža plného viery a Ducha Svätého, poslal šíriť evanjelium medzi slovanské kmene; * prosíme ťa, pomáhaj nám,aby sme aj my slovom a dobrým príkladom zveľaďovali vieru, ktorú on tak horlivo ohlasoval. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

SPOLOČNÉ MODLITBY

Bratia a sestry, Pán ozdobil svätého Vojtecha mučeníckou korunou. V tejto spoločnej modlitbe prosme Pána, aby sme si na orodovanie svätého Vojtecha zachovali a zveľadili kres­ťanskú vieru.

§  Pane, daruj svojej Cirkvi duchovných pastierov, ktorí by aj život položili za svoje ovce.

§  Daj, aby z ľudskej spoločnosti vymizli pomsta, násilie a vraždy.

§  Žehnaj všetkých, čo písaným slovom zveľaďujú a šíria vieru, vedu a kultúru.

§  Naplň nás vďačnosťou a úctou k našim duchovným otcom.

Všemohúci Bože, milostivo zhliadni na nás a vypočuj naše prosby: zachovaj a zveľaďuj v nás vieru, ktorú v našich krajinách šírili tvoji svätci, aby sme dosiahli spolu s nimi večnú slávu v nebeskom kráľovstve. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, * požehnaj tieto obetné dary a posilňuj nás vo viere,ktorú svätý Vojtech dosvedčil mučeníckou smrťou. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Dostanete silu a budete mi svedkami vo svojej vlasti aj na celom svete. Aleluja.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, sviatostné telo a krv tvojho Syna pomáhali svätému biskupovi Vojtechovi prekonať všetky utrpenia; * prosíme ťa,nech aj nás posilňuje sväté prijímanie, aby sme si zachovali vieru a lásku k tebe. Skrze Krista, nášho Pána.