29. apríla

SV. KATARINY SIENSKEJ, PANNY A UČITELKY CIRKVI spolupatrónky Európy,

sviatok


Narodila sa v Siene roku 1347. Už ako malé dievčatko túžila po vyšších veciach a vstúpila do Tretieho rádu svätého Dominika. Horela láskou k Bohu a blížnemu, upevňovala pokoj a svornosť medzi mestami, rozhodne hájila práva a slobodu rímskeho pápeža a podporovala obnovu náboženského života. Nadiktovala aj niekoľko spisov, naplnených pravým učením a preniknutých duchovným nadšením. Zomrela roku 1380. Pavol VI. ju 4. októbra 1970 vyznačil titulom učiteľky Cirkvi. Pápež Ján Pavol II. ju apoštolským listom Spolupatrónky Európy (Spes aedificandi) z 1. októbra 1999 vyhlásil spolu so svätou Brigitou Švédskou a svätou Benediktou z Kríža za spolupatrónku Európy.

 

Dnes oslavujeme múdru a rozumnú pannu, ktorá s horiacou lampou vyšla v ústrety Kristovi. Aleluja.

 

MODLITBA DŇA

Milosrdný Bože, ty si roznecoval vo svätej Kataríne vrúcnu lásku k tebe, keď rozjímala o Kristovom utrpení a slúžila tvojej Cirkvi; * na jej príhovor pomáhaj aj nám v osudoch Cirkvi prežívať tajomstvo Kristovej smrti a zmŕtvychvstania,aby sme sa s ním večne mohli radovať, keď sa zjaví vo svojej sláve. Lebo on je Boh a s tebou žije a kraľuje...

 

 Čítanie z Prvého listu svätého apoštola Jána    1,5-2,2

Milovaní, toto je zvesť, ktorú sme počuli od Ježiša Krista a vám zvestujeme: Boh je svetlo a niet v ňom nijakej tmy. Ak hovoríme, že máme s ním spoločenstvo, ale chodíme vo tme, luháme a nekonáme pravdu. Ale ak chodíme vo svetle, ako je on vo svetle, máme spoločen­stvo medzi sebou a krv Ježiša, jeho Syna, nás očisťuje od každého hriechu.

Ak hovoríme, že nemáme hriech, klameme sami seba a nie je v nás pravda. Ale ak vyznávame svoje hriechy, on je verný a spravodlivý:

odpustí nám hriechy a očistí nás od každej neprávosti. Ak hovoríme, že sme nezhrešili, jeho robíme luhárom a nie je v nás jeho slovo.

Deti moje, toto vám píšem, aby ste nehrešili. Ale keby niekto zhre­šil, máme u Otca zástancu: Ježiša Krista, spravodlivého. On je zmier­nou obetou za naše hriechy; a nielen za naše, ale aj za hriechy celého sveta.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Ženích prichádza, vyjdite v ústrety Kristu Pánovi!   Alebo: Aleluja.

Čuj, dcéra, a pozoruj, nakloň svoj sluch, * zabudni na svoj ľud a na dom svojho otca.

Sám kráľ zatúžil za tvojou krásou; * on je tvoj pán, vzdaj mu poklonu. – O.

Veľmi vznešená je dcéra kráľovská vnútri, * jej odevom sú zlaté tkaniva.

V pestrom rúchu ju vedú ku kráľovi; * za ňou ti privádzajú panny, jej družice. – O.

Sprevádza ich jasot radostný, * tak vstupujú do kráľovského paláca.

Miesto tvojich otcov zaujmú tvoji synovia; * urobíš ich kniežatami nad celou zemou. – O.

 

O. – Aleluja.Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Matúša   25, 1-13

Ježiš povedal svojim učeníkom toto podobenstvo:

„Nebeské kráľovstvo sa bude podobať desiatim pannám, ktoré si vzali lampy a vyšli naproti ženíchovi. Päť z nich bolo nerozumných a päť múdrych. Nerozumné si vzali lampy, ale olej si so sebou nevzali. Múdre si vzali s lampami aj olej do nádob.

Keď ženích neprichádzal, všetkým sa začalo driemať a zaspali.

O polnoci sa strhol krik: ‚Ženích prichádza, vyjdite mu v ústrety!‘

Všetky panny sa prebudili a pripravovali si lampy. Tu nerozumné panny povedali múdrym: ‚Dajte nám zo svojho oleja, lebo naše lampy hasnú.‘

Ale múdre odvetili: ‚Aby azda nebolo ani nám ani vám málo, choďte radšej k predavačom a kúpte si!‘

No kým išli kupovať olej, prišiel ženích a tie, čo holi pripravené, vošli s ním na svadbu a dvere sa zatvorili.

Napokon prišli aj ostatné panny a vraveli: ‚Pane, Pane, otvor nám!‘

Ale on im povedal: ‚Veru, hovorím vám: Nepoznám vás.‘

Preto bdejte, lebo neviete ani dňa ani hodiny.“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

SPOLOČNÉ MODLITBY

Bratia a sestry, na sviatok svätej panny Kataríny, ktorú Pán obdaril charizmou múdrosti a nevšednou láskou k Cir­kvi, modlime sa s dôverou:

§  Bože, pre lásku k Cirkvi a pápežovi, ktorou horela tvoja verná služobníčka, chráň Svätého Otca pápeža M. a všetok kresťanský ľud a posilňuj nás vo viere a láske

§  Pre horlivosť a pokojamilovnosť, ktorou sa svätá Katarína usilovala zmieriť rozhnevané mestá a rodiny, udeľ našim časom pokoj a mier.

§  Pre starostlivosť o chorých, chudobných a väzňov, ktorou sa vyznačovala táto svätá panna. daj, nech máme otvorené srdce pre každého, kto potrebuje od nás pomoc.

§  Pre múdrosť, ktorou vynikala svätá Katarína, daj, aby sme boli tvojimi vernými žiakmi v škole evanjelia.

§  Pre vrúcnu vieru a lásku, ktorú mala Katarína k Eucharistii, daj nám čerpať z tohoto božského prameňa svetlo a silu pre náš každodenný život a pre našu spásu.

Bože, ty si vo svätej Kataríne obdivuhodne spojil život modlit­by so službou bratom a sestrám; daj, nech v nás rastie láska k tebe a našim bratom. aby sme vrúcne milovali tvoju Cir­kev a všade šírili tvoj pokoj. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Láskavý Otče, prijmi spásonosnú obetu, ktorú ti prinášame v deň spomienky na svätú Katarínu, * a pomáhaj nám,aby sme podľa jej učenia a príkladu vždy horlivejšie vzdávali vďaky tebe, pravému Bohu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne,  všemohúci a večný Bože, tebe za všetko ustavične vzdávať vďaky  a ohlasovať tvoje veľké skutky Skrze nášho Pána Ježiša Krista.

Lebo obdivuhodným svedectvom viery svätých  ustavične obnovuješ životnú silu svojej Cirkvi  a dávaš nám presvedčivé dôkazy svojej lásky.  Ich vynikajúci príklad nás oduševňuje a ich láskavé orodovanie nám pomáha, aby sme horlivo pracovali na diele našej spásy. 

Preto sa pripájame k zástupom anjelov a svätých  a radostne spievame na tvoju chválu:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Ak žijeme vo svetle, ako Boh je vo svetle, tvoríme spoločenstvo medzi sebou, a krv Ježiša Krista, jeho Syna, nás očisťuje od každého hriechu. Aleluja.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Bože, prijali sme nebeský pokrm, ktorý zázračne udržoval aj pozemský život svätej Kataríny; * vrúcne ťa prosíme,aby nám prijímanie tejto sviatosti zaistilo večný život. Skrze Krista, nášho Pána.