2. mája

SV. ATANÁZA, BISKUPA A UČITEĽA CIRKVI

spomienka


Narodil sa v Alexandrii roku 295. Bol s biskupom Alexandrom na Nicejskom koncile a stal sa jeho nástupcom. Rázne bojoval proti ariánom, začo si veľa vytrpel a viac ráz musel ísť do vyhnanstva. Napísal vynikajúce diela na osvetlenie a obranu pravej viery. Zomrel roku 373.

 

O múdrosti svätých rozprávajú národy, a Cirkev ohlasuje ich slávu; ich mená sú živé na večné veky.

 

MODLITBA DŇA 

Všemohúci a večný Bože, * vo svätom biskupovi Atanázovi si dal svoj ej Cirkvi neohrozeného obrancu božstva tvojho Syna; - daj, aby sme ťa mohli vždy lepšie poznávať a nadovšetko milovať, osvietení náukou a podporovaní orodovaním tohto vynikajúceho biskupa. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Bože, zhliadni na dary, ktoré ti prinášame pri spomienke na svätého Atanáza; * pomáhaj nám neohrozene vyznávať pravú vieru, - aby sme vydávali svedectvo o tvojej pravde, a tak si zaslúžili večnú odmenu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

My ohlasujeme ukrižovaného Krista; hlásame Krista, Božiu moc a Božiu múdrosť.

 

PO PRIJÍMANÍ

Všemohúci Bože, so svätým Atanázom pevne vyznávame, že tvoj jednorodený Syn je pravý Boh; * vrúcne ťa prosíme, - posilňuj a zveľaďuj v nás božský život prijímaním Najsvätejšej sviatosti. Skrze Krista, nášho Pána.