3. mája

SV. FILIPA A JAKUBA, APOŠTOLOV

sviatok


Filip sa narodil v Betsaide. Najprv bol učeníkom Jána Krstiteľa, potom nasledoval Krista. Jakub, Pánov bratanec a Alfejov syn, spravoval jeruzalemskú cirkev. Napísal list. Viedol prísny život a veľa Židov obrátil na vieru. Mučenícku korunu získal roku 62.

 

Oslavujeme svätých apoštolov Filipa a Jakuba, ktorých si Pán vo svojej nesmiernej láske vyvolil a dal im večnú slávu. Aleluja.

 

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, potešuješ nás výročným sviatkom apoštolov Filipa a Jakuba; * na ich orodovanie daj nám účasť na utrpení a zmŕtvychvstaní tvojho Syna, - aby sme ťa vo večnosti mohli vidieť z tváre do tváre. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

Čítanie z Prvého listu svätého apoštola Pavla Korinťanom 15, 1-8

Bratia, pripomínam vám evanjelium, ktoré som vám hlásal a vy ste ho prijali, zotrvávate v ňom a prostredníctvom neho dosahujete spásu, ak sa ho držíte tak, ako som vám ho hlásal, ibaže by ste boli nadarmo uverili.

Odovzdal som vám predovšetkým to, čo som aj ja prijal: že Kristus zomrel za naše hriechy podľa Písem; že bol pochovaný a že bol tretieho dňa vzkriesený podľa Písem, že sa zjavil Kéfasovi a potom Dvanástim. Potom sa zjavil viac ako päťsto bratom naraz; väčšina z nich žije doteraz, niektorí už zosnuli. Potom sa zjavil Jakubovi a potom všet­kým apoštolom a poslednému zo všetkých, ako nedochôdčaťu, zjavil sa aj mne.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Po celej zemi rozlieha sa ich hlas   Alebo:  Aleluja

 

Nebesia rozprávajú o sláve Boha * a obloha hlása dielo jeho rúk.

Deň dňu o tom podáva správu * a noc noci to dáva na známosť. – O.

Nie sú to slová, nie je to reč, * ktorá by sa nedala počuť.

Po celej zemi rozlieha sa ich hlas * a ich slová až po končiny sveta. – O.

 

O. – Aleluja. - Ja som cesta, pravda a život, hovorí Pán; Filip, kto vidí mňa, vidí Otca.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Jána   14, 6-14

Ježiš povedal Tomášovi:

„Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa. Ak poznáte mňa, budete poznať aj môjho Otca. Už teraz ho poznáte a videli ste ho.“

Filip sa ozval: „Pane, ukáž nám Otca a to nám postačí.“

Ježiš mu vravel: „Filip, toľký čas som s vami a nepoznáš ma?! Kto vidí mňa, vidí Otca. Ako môžeš hovoriť: ‚Ukáž nám Otca?!‘ Neveríš, že ja som v Otcovi a Otec vo mne? Slová, ktoré vám hovorím, nehovo­rím sám zo seba, ale Otec, ktorý ostáva vo mne, koná svoje skutky.

Verte mi, že ja som v Otcovi a Otec vo mne. Ak nie pre iné, aspoň pre tie skutky verte!

Veru, veru, hovorím vám: Aj ten, kto verí vo mňa, bude konať skutky, aké ja konám, ba bude konať ešte väčšie, lebo ja idem k Otco­vi.

A urobím všetko, o čo budete prosiť v mojom mene, aby bol Otec oslávený v Synovi. Ak ma budete prosiť o niečo v mojom mene, ja to urobím.“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

SPOLOČNÉ MODLITBY

Bratia a sestry, apoštoli sú prvými ohlasovateľmi Kristov­ho evanjelia a stĺpmi Cirkvi. Dnes na sviatok svätých apoš­tolov Filipa a Jakuba prosme Pána za spásu celého sveta.

§  Otče, prosíme ťa za Cirkev, ktorú si získal krížom svojho Syna a vybudoval na svedectve apoštolov, aby dávala svetu jediné bohatstvo, ktoré má: ukrižovaného a vzkrieseného Krista.

§  Otče, prosíme ťa za celé ľudstvo, ktoré sa zmieta v neistote, bojoch a nesvornosti, aby počulo hlas šíriteľov evanjelia a našlo pravé ľudské hodnoty v Kristovej blahozvesti.

§  Otče, prosíme ťa za tých, čo trpia pre Ježišovo meno a pre spravodlivosť, ktorá sa usiluje o pokoj vo svete, aby ich obeť bola semenom nových kresťanov.

§  Otče prosíme ťa za seba samých, čo sme sa zhromaždili na sviatok apoštolov Filipa a Jakuba, aby sme sa vytrvalo zúčastňovali na učení apoštolov, s radosťou a s úprimným srdcom požívali nebeský chlieb a privádzali nových bratov do Cirkvi.

Bože, Otče, ty si svojou mocou posilňoval apoštolov v ich pokornom a radostnom svedectve; daj, aby sme aj my svojím životom ohlasovali evanjelium v sile a múdrosti tvojho Ducha. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, * prijmi obetné dary, ktoré ti prinášame na sviatok apoštolov Filipa a Jakuba, - a pomáhaj nám uvádzať do života rýdzu a bezchybnú nábožnosť. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože.

Lebo ty, večný Pastier, neopúšťaš svoj ľud, ale prostredníctvom svojich svätých apoštolov stále ho chrániš. Aj naďalej ho opatruješ pod sta­rostlivým vedením tých, ktorých si ako zástupcov svojho Syna ustanovil za duchovných pastierov.

Preto s anjelmi, archanjelmi a so zástupmi všet­kých svätých spievame chválospev na tvoju slávu a neprestajne voláme:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pane, ukáž nám Otca a to nám postačí. Filip, kto mňa vidí, vidí aj Otca. Aleluja.

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Otče, * týmto svätým prijímaním očisti naše srdce, - aby sme ťa aj my poznali v tvojom Synovi ako svätý Filip a Jakub, a zaslúžili si život večný. Skrze Krista, nášho Pána.