14. mája

SV. MATEJA, APOŠTOLA

sviatok


Apoštoli ho dosadili na Judášovo miesto, aby sa stal svedkom Pánovho zmŕtvychvstania. A pripočítali ho k Dvanástim, ako čítame v Skutkoch apoštolov (1, 15-26).

 

Nie vy ste si vyvolili mňa, ale ja som si vyvolil vás, aby ste šli a prinášali ovocie a vaše ovocie aby zostalo. Aleluja.

 

MODLITBA DŇA

Milosrdný Bože, ty si pridružil svätého Mateja k zboru apoštolov; * na jeho orodovanie nám udeľ milosť, - aby sme všetci, ktorých zahŕňaš svojou láskou, boli raz pripočítaní k tvojim vyvoleným. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

Čítanie zo Skutkov apoštolov   1,15-17.20-26

V tých dňoch vstal Peter uprostred bratov - bolo tam zhromaždených asi stodvadsať ľudí - a povedal: „Bratia, muselo sa splniť Písmo, kde predpovedal Duch Svätý ústami Dávida o Judášovi, ktorý bol vodcom tých, čo zajali Ježiša; patril do nášho počtu a dostal podiel na tej istej službe.

Lebo v knihe Žalmov je napísané:

‚Jeho príbytok nech spustne a nech niet nikoho, kto by v ňom býval,’ a: ‚Jeho úrad nech prevezme iný.’

Treba teda, aby sa z týchto mužov, čo boli s nami celý čas, keď medzi nami žil Pán Ježiš, počnúc Jánovým krstom až do dňa, keď bol od nás vzatý, aby sa jeden z nich stal s nami svedkom jeho zmŕtvychvstania.“

A tak postavili dvoch: Jozefa, ktorý sa volal Barsabáš, s prímením Justus, a Mateja. A modlili sa: „Pane, ty poznáš srdcia všetkých ľudí; ukáž, ktorého z týchto dvoch si si vyvolil, aby zaujal miesto v tejto službe a apoštoláte, ktorým sa Judáš spreneveril, aby odišiel na svoje miesto.“

Potom im dali lósy a lós padol na Mateja. I pripočítali ho k jedenástim apoštolom.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Pán si ma vybral spomedzi chudobných.    Alebo: Aleluja.

 

Chváľte, služobníci Pánovi, * chváľte meno Pánovo.

Nech je velebené meno Pánovo * odteraz až naveky. – O.

Od východu slnka až po západ * nech je oslávené meno Pánovo.

Vyvýšený je Pán nad všetky národy * a jeho sláva nad nebesia. – O.

Kto je ako Pán, náš Boh, * čo tróni na výsostiach,

a predsa dbá o všetko nepatrné * na nebi i na zemi? – O.

Z prachu dvíha chudobného * a zo smetiska povyšuje bedára

a dáva mu sedieť vedľa kniežat, * vedľa kniežat svojho ľudu. – O.

 

O. – Aleluja. - Ja som si vás vyvolil, aby ste išli a prinášali ovocie a aby vaše ovocie zostalo, hovorí Pán.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Jána   15,9-17

Ježiš povedal svojim učeníkom: „Ako mňa miluje Otec, tak ja milujem vás. Ostaňte v mojej láske! Ak budete zachovávať moje prikázania, ostanete v mojej láske, ako ja zachovávam prikázania svojho Otca a ostávam v jeho láske.

Toto som vám povedal, aby vo vás bola moja radosť a aby vaša radosť bola úplná.

Toto je moje prikázanie: Aby ste sa milovali navzájom, ako som ja miloval vás. Nik nemá väčšiu lásku ako ten, kto položí svoj život za svo­jich priateľov. Vy ste moji priatelia, ak robíte, čo vám prikazujem.

Už vás nenazývam sluhami, lebo sluha nevie, čo robí jeho pán. Nazval som vás priateľmi, pretože som vám oznámil všetko, čo som počul od svojho Otca.

Nie vy ste si vyvolili mňa, ale ja som si vyvolil vás a ustanovil som vás, aby ste išli a prinášali ovocie a aby vaše ovocie zostalo; aby vám Otec dal všetko, o čo ho budete prosiť v mojom mene.

Toto vám prikazujem: Aby ste sa milovali navzájom.

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, zbor apoštolov z Božieho vnuknutia zvolil učeníka Mateja za apoštola, aby bol svedkom Pánovho vzkrie­senia. Prosme Pána za spásu celého sveta.

·        Pane, apoštoli sa stali svedkami tvojho vzkriesenia; daj, aby všetci kresťania svojím životom svedčili o tebe.

·        Pane, ty si svojou krvou zmieril svet s Otcom; daj, aby sa všetky národy usilovali o pravý pokoj.

·        Pane, ty si namiesto zradcu Judáša povolal za apoštola učeníka Mateja; prosíme ťa, vzbuď v našom národe nové duchovné povolania.

·        Pane, apoštol Matej krvou potvrdil vernosť tebe;: daj, aby sme ti aj my zostali verní až do konca.

·        Pane, ty si apoštolov posilňoval v hlásaní evanjelia; pomáhaj misionárom, aby aj v núdzi a v súžení verne ohlasovali tvoju radostnú zvesť o spáse.

Pane Ježišu, ďakujeme ti za milosť povolania do tvojej Cirkvi a prosíme ťa: prijmi naše dnešné prosby, upevňuj v nás lásku k tebe a úctu k nástupcom apoštolov, našim biskupom. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, * prijmi obetné dary, ktoré ti tvoja Cirkev úctivo predkladá na sviatok apoštola Mateja, - a daj, aby sa nám stali prameňom milosti a sily. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože.

Lebo ty, večný Pastier, neopúšťaš svoj ľud, ale prostredníctvom svojich svätých apoštolov stále ho chrániš. Aj naďalej ho opatruješ pod sta­rostlivým vedením tých, ktorých si ako zástupcov svojho Syna ustanovil za duchovných pastierov.

Preto s anjelmi, archanjelmi a so zástupmi všet­kých svätých spievame chválospev na tvoju slávu a neprestajne voláme:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Toto je moje prikázanie, aby ste sa navzájom milovali, ako som ja miloval vás.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, * neprestajne zahŕňaj rodinu veriacich nebeskými darmi - a na príhovor svätého Mateja prijmi nás do blaženého spoločenstva tvojich svätých. Skrze Krista, nášho Pána.