16. mája

SV. JÁNA NEPOMUCKÉHO, KŇAZA A MUČENÍKA

spomienka

Narodil sa v Čechách v Nepomuku okolo polovice 14. storočia. Bol verejným notárom a sudcom pražského arcibiskupa a od roku 1389 jeho generálnym vikárom. Statočne bránil práva Cirkvi proti kráľovi Václavovi IV. Na kráľov príkaz a za jeho prítomnosti Jána mučili a dňa 20. marca 1393 vo večerných hodinách ho hodili do rieky Vltavy. Už v nasledujúcich desaťročiach vládlo presvedčenie, že hlavným dôvodom jeho zavraždenia bolo spovedné tajomstvo, ktoré Ján dôsledne chránil pred neústupčivou kráľovou žiadosťou. Jeho telo je uložené v pražskom metropolitnom chráme a je vo veľkej úcte.

 

Oslavujme svätca, ktorý za Boží zákon položil svoj život a nebál sa hrozieb bezbožných ľudí; mal totiž základy na pevnej skale.

 

MODLITBA DŇA 

Milosrdný Bože, ty si vyvolil kňaza a mučeníka Jána za obrancu práv Cirkvi a za strážcu spovedného tajomstva; * prosíme ťa, pomáhaj nám, - aby sme si vzali príklad z jeho statočnosti a verne konali službu, do ktorej si nás povolal. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý Ján Nepomucký oslávil Krista svo­jou vernosťou Cirkvi a zachovaním spovedného tajomstva. Prosme Pána za vernosť ku Kristovi a za pokoj vo svete.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Aby predstavení Cirkvi vždy hľadali duchovné dobro veriacich, prosme Pána.

·        Aby sa nositelia svetskej moci usilovali o všeobecné dobro, spravodlivosť a lásku, prosme Pána.

·        Aby sa ohovárači a osočovatelia zbavili svojho hriešneho zvyku, prosme Pána.

·        Aby sme mali v posvätnej úcte spovedné tajomstvo, prosme Pána.

·        Aby sa deti s pomocou rodičov a duchovných pastierov dobre pripravili na prvú svätú spoveď, prosme Pána.

Dobrotivý Bože, ty nám vo svätom Jánovi dávaš vzor neochvejnej vernosti tebe; vypočuj naše prosby a daj, aby sme dodržiavali tvoje sväté zákony a ustavične ťa chválili. Skrze Krista, nášho Pána.

V Rožňavskej diecéze:

·        Aby sa veriaci našej diecézy na príhovor svojho patróna svätého Jána Nepomuckého vzmáhali v čnostiach a v poznávaní tajomstiev viery, prosme Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Prijmi, Bože, obetu zmierenia a chvál * ktorú slávime na sviatok svätého Jána Nepomuckého; - pre jej zásluhy odpusť nám hriechy a naplň nás ustavičnou vďačnosťou. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Ani smrť, ani život, ani nijaké stvorenie nemôže nás odlúčiť od Kristovej lásky.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, nech nás posilňuje nebeský chlieb, ktorý sme prijali, * ako posilňoval tvojho kňaza a mučeníka Jána, - aby sme ti vždy a vo všetkých okolnostiach zostali verní. Skrze Krista, nášho Pána.