25. mája

Sv. Gregora VII., pápeža,

ľubovoľná spomienka

 

Hildebrand sa narodil v Toskánsku okolo roku 1028. Vychovali ho v Ríme a viedol život mnícha, pričom veľa ráz ako vyslanec pomáhal vtedajším pápežom pri obnove Cirkvi a sám v nej rázne pokračoval, keď roku 1073 vystúpil na Petrovu katedru ako pápež Gregor VII. Jeho hlavným odporcom bol kráľ Henrich IV., pred ktorým musel ujsť do Salerna, kde roku 1085 zomrel.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, svätého pápeža Gregora si vyznačil veľkou duchovnou silou a horlivosťou za spravodlivosť; udeľ aj dnes svojej Cirkvi odvahu vystupovať proti bezpráviu a s úprimnou láskou slobodne slúžiť pravde a dobru. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý pápež Gregor Siedmy sa zaslúžil o mravnosť Cirkvi, chránil jej práva a usiloval sa o zodpo­vednú voľbu cirkevných predstavených. Ďakujme za jeho veľké dielo a vrúcne sa modlime.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Za nášho Svätého Otca M.: aby s pomocou Ducha Svätého prijímal do služby Cirkvi oddaných a obetavých bratov a sestry, prosme Pána.

·        Za svetských predstaviteľov: aby s rešpektom spolupracovali s predstavenými Cirkvi pre dobro všetkých ľudí, prosme Pána.

·        Za mladých chlapcov a dievčatá, ktorí cítia povolanie na duchovný život: aby ich túžba bola úprimná a cesta k zasväteniu svedomitá a vytrvalá, prosme Pána.

·        Za nás samých: aby sme sa s bázňou zúčastňovali na svätej omši a radostne vydávali svedectvo o Kristovi, prosme Pána.

·        Za zosnulých kňazov: aby ich Pán prijal medzi svojich vyvolených a obdaril ich večným šťastím, prosme Pána.

Bože, náš Otec, svätý pápež Gregor Siedmy miloval spravodlivosť a odmietal každú neprávosť; vypočuj naše modlitby a posilni nás v nasledovaní tohto svätca, aby sme si zaslúžili večný život v nebeskej radosti a Kristovej sláve. Lebo on žije a kraľuje na veky vekov.

 

Spoločná časť pápežov