26. mája

SV. FILIPA NERIHO, KŇAZA

spomienka


Narodil sa vo Florencii roku 1515. Odišiel do Ríma a začal sa venovať mládeži. Rozvíjal kresťanský život a založil združenie na pomoc chudobným chorým. Roku 1551 bol vysvätený za kňaza a založil Oratórium ako stredisko duchovného čítania, spevu a skutkov milosrdenstva. Vynikal láskou k blížnemu, evanjeliovou jednoduchosťou a radostnou službou Bohu. Zomrel roku 1595.

 

Oslavujeme svätých, ktorí dostali požehnanie od Pána a odmenu od Boha, svojho Spasiteľa, lebo sú z pokolenia, čo hľadá Boha.

 

MODLITBA DŇA 

Láskavý Bože, svojich verných služobníkov korunuješ slávou svätosti a dávaš ich za vzor svojim veriacim; * prosíme ťa, zapáľ nám srdcia ohňom Ducha Svätého a zachovaj v nás lásku a veselosť, akú nosil v srdci svätý kňaz Filip Neri, - aby sme boli poslami tvojej radosti. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, vrúcna modlitba a ochotná pomoc blíž­nym boli náplňou života svätého Filipa Neriho. V deň spo­mienky na tohto obdivuhodného kňaza prosme Ježiša Krista, Božieho Syna.

·        Pane, prosíme ťa za všetkých kresťanov, aby s radosťou a pokorou pristupovali k sviatosti zmierenia a očisťovali si srdce.

·        Ježišu, prosíme ťa za všetky národy, aby sa zjednocovali v poznávaní Svätého písma a usilovali sa o duchovnú jednotu.

·        Pane, prosíme ťa za tých, ktorí sa starajú o chorých, odmeň ich námahu a posilňuj ich v obetavej práci.

·        Ježišu, prosíme ťa za seba samých, aby sme pri čítaní životopisov svätých rástli vo viere.

·        Pane, prosíme ťa za zosnulých (M.), ktorých si povolal k sebe do večnosti, aby spočinuli v tvojej náruči a vo večnom svetle.

Pane, Ježišu Kriste, na orodovanie svätého Filipa Neriho vypočuj naše prosby, daruj nám veselosť a radosť srdca, aby sme iných povzbudzovali na ceste do večnosti. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, * prinášame ti obetu chvály a vrúcne ťa prosíme, - aby sme podľa príkladu svätého Filipa vždy s radosťou oslavovali tvoje meno a s láskou slúžili svojim blížnym. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Veru, hovorím vám: Vy, čo sto opustili všetko a nasledovali ste ma, stonásobne viac dostanete a dosiahnete večný život.

 

PO PRIJÍMANÍ

Prosíme ťa, milosrdný Bože, * nech nás sväté prijímanie naplní radosťou, s akou svätý Filip ohlasoval ľuďom tvoju lásku, - a nech ustavične túžime po sviatostnom pokrme, ktorý v nás zveľaďuje pravý život. Skrze Krista, nášho Pána.