27. mája

Sv. Augustína z Canterbury, biskupa,

ľubovoľná spomienka

 

Bol mníchom v kláštore svätého Ondreja v Ríme. Roku 597 ho svätý Gregor Veľký poslal hlásať evanjelium do Anglicka. Kráľ Etelbert ho podporoval. Augustín sa stal canterburským biskupom; mnohých získal pre vieru a zriadil aj niekoľko diecéz, najmä v Kentskom kráľovstve. Zomrel 26. mája okolo roku 605.

 

MODLITBA DŇA

Bože, vládca národov, slovom a príkladom svätého biskupa Augustína priviedol si národy Anglicka k svetlu evanjelia; vrúcne ťa prosíme, daj, aby jeho misionárske námahy prinášali v tvojej Cirkvi vždy novú úrodu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, Cirkev uctieva dnešného svätca, svätého biskupa Augustína, ako vierozvestcu a apoštola Anglicka. Za jeho horlivosť v rozširovaní viery vo svete ďakujme dob­rému Bohu a prednesme svoje prosby.

·        Pane Bože, požehnávaj nášho biskupa M. a pomôž mu kráčať po ceste k svätosti.

·        Rozširuj bohatstvo svojho slova v nekresťanských krajinách prostredníctvom pôsobenia nadšených a múdrych misionárov.

·        Na príhovor svätého biskupa Augustína priveď neveriacich k hľadaniu pravého svetla a pravého pokoja.

·        Pomáhaj nám vytrvalo sa modliť za misionárske povolania a za šírenie evanjelia vo svete.

·        Obdaruj našich zosnulých (M.) jasom svojej slávy a odmenou večnej radosti.

Otče nesmiernej velebnosti, rozosievaš svoje slovo do duší tých, ktorí majú otvorené srdce; prosíme ťa, vypočuj naše modlitby, zachovaj nás vo svojej milosti a obohacuj nás poznávaním tvojej nekonečnej dobroty. Skrze Krista, nášho Pána.

 

 

Spoločná časť biskupov