NEPOŠKVRNENÉHO SRDCA PANNY MÁRIE

Spomienka

 

Moje srdce sa teší z tvojej pomoci. Spievať budem Pánovi, že ma zahŕňa dobrodeniami.

 

MODLITBA DŇA

Svätý Bože, ty si pripravil v srdci preblahoslavenej Panny Mánie dôstojný príbytok Duchu Svätému; * na orodovanie nepoškvrnenej Panny naplň aj naše srdcia svojou milosťou, - aby sme boli tvojím svätým chrámom. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

Čítanie z Knihy proroka Izaiáša    61,9-11

Ich rod bude známy medzi pohanmi a ich potomstvo medzi národmi. Všetci, čo ich uvidia, poznajú, že oni sú pokolením, ktoré požehnal Pán. Radosťou jasám v Pánovi, duša mi plesá v mojom Bohu, pretože ma zaodial rúchom spásy, zahalil ma plášťom spravodlivosti ako ženícha zdobeného vencom, ako nevestu okrášlenú šperkami. Lebo ako zem vydá rastliny a ako záhrada dá vyklíčiť semenu, tak Pán, Boh, dá vyklíčiť spravodlivosti a chvále pred všetkými národmi.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Srdce mi plesá v mojom Bohu.

Srdce mi plesá v Pánovi, * v mojom Bohu rastie moja sila.

Otvorím si ústa proti mojim nepriateľom, * lebo sa radujem z tvojej pomoci. – O.

Luk silákov sa zlomil, * slabí sa opásali silou.

Tí, čo boli sýti, dávajú sa prenajímať za chlieb, * no tí, čo hladovali, už nepoznajú núdzu.

Neplodná rodí mnoho ráz * a tá, čo má veľa detí, vädne. – O.

Pán dáva smrť i život, * uvádza do ríše smrti a vyvádza naspäť.

Pán dáva schudobnieť, ale aj zbohatnúť, * ponižuje aj vyvyšuje. – O.

Dvíha z prachu bedára * a zo smetiska povyšuje chudobného.

Usádza ho medzi kniežatá * a dáva mu trón slávy. – O.

 

O. – Aleluja. - Blahoslavená Panna Mária zachovávala Božie slovo vo svojom srdci a premýšľala o ňom.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Lukáša   2,41-52

Ježišovi rodičia chodievali každý rok do Jeruzalema na veľkonočné sviatky.

Keď mal dvanásť rokov, tiež išli, ako bývalo na sviatky zvykom. A keď sa dni slávností skončili a oni sa vracali domov, zostal chlapec Ježiš v Jeruzaleme, čo jeho rodičia nezbadali.

Nazdávali sa, že je v sprievode. Prešli deň cesty a hľadali ho medzi príbuznými a známymi. No nenašli. Vrátili sa teda do Jeruzalema a tam ho hľadali.

Po troch dňoch ho našli v chráme. Sedel medzi učiteľmi, počúval ich a kládol im otázky. Všetci, čo ho počuli, žasli nad jeho rozumnosťou a odpoveďami.

Keď ho zazreli, stŕpli od údivu a Matka mu povedala: „Syn môj, čo si nám to urobil? Pozri, tvoj otec i ja sme ťa s bolesťou hľadali!“

On im odpovedal: „Prečo ste ma hľadali? Nevedeli ste, že mám byť tam, kde ide o môjho Otca?“ Ale oni nepochopili slovo, ktoré im hovoril.

Potom sa s nimi vrátil do Nazareta a bol im poslušný. A jeho matka zachovávala všetky slová vo svojom srdci. A Ježiš sa vzmáhal v múdrosti, veku a v obľube u Boha i u ľudí.

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, Panna Mária hlboko v srdci zachovávala Ježišove slová a premýšľala o nich. V tejto spoločnej mod­litbe prosme Boha Otca, aby pre lásku k nepoškvrnenému Máriinmu srdcu zhliadol na naše prosby.

(Volajme: Pozri na matku svojho Syna a vyslyš naše prosby.)

·        Otče, pre lásku, ktorou ťa miluje Mária, Matka Cirkvi, ochráň svoju Cirkev pred všetkými nebezpečenstvami.

·        Daj, aby nepoškvrnené srdce Panny Márie bolo všetkým národom znamením lásky a pokoja.

·        Pre bolesť Máriinho srdca zachráň hriešnikov, ktorí odmietajú tvoju lásku.

·        Priveď k úcte nepoškvrneného Máriinho srdca mladých ľudí, aby si zachovali čistotu a nevinnosť srdca.

·        Pomôž nám žiť v posväcujúcej milosti, aby sme mohli byť synmi a dcérami našej nebeskej Matky.

Milosrdný Bože, ty si nám dal v nepoškvrnenom srdci Panny Márie, matky svojho Syna, vzor lásky a nábožnosti; vyslyš naše prosby a daj, aby nás pravá úcta k Bohorodičke chránila od hriechu a viedla k tebe. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, * prijmi modlitby a obetné dary, ktoré ti predkladáme pri spomienke na Božiu Rodičku Máriu, - a pre túto svätú obetu zahrň nás svojím milosrdenstvom. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože, a teba na sviatok preblahoslavenej Márie, vždy Panny, spoločne chváliť, velebiť a oslavovať.

Veď ona počala tvojho jednorodeného Syna, Duchom Svätým zatônená, a v ustavičnej sláve pa­nenstva porodila svetu večné svetlo, Ježiša Krista, nášho Pána.

Skrze neho tvoju velebu chvália anjeli, klaňajú sa ti všetky nebeské zástupy, i blažení serafíni ťa oslavujú spoločným plesaním. Prosíme, dovoľ i nám, aby sme ťa s nimi v pokornej úcte chválili:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Mária všetky tieto udalosti chránila hlboko v srdci a premýšľala o nich.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, s pokornou vierou sme prijali sviatosť večnej spásy; * pomôž nám, prosíme, - aby sme podľa príkladu Panny Márie ochotne prijímali milosti, ktoré nám dávaš, a stále sa zdokonaľovali v kresťanskom živote. Skrze Krista, nášho Pána.