1. júna

SV. JUSTINA, MUČENÍKA

spomienka


Filozof a mučeník Justín narodil sa v Nabluse (Samária) začiatkom 2. storočia v pohanskej rodine. Prijal vieru a napísal veľa spisov na obranu náboženstva. Zachovali sa však iba dve Apológie a Dialóg s Tryfónom. V Ríme otvoril školu a mal verejné dišputy. So svojimi spoločníkmi podstúpil mučenícku smrť za cisára Marka Aurélia okolo roku 165.

 

Pyšní mi rozprávali výmysly, lebo nepoznajú tvoj zákon; ja však o tvojej náuke budem svedčiť pred kráľmi a nebudem sa hanbiť. (Aleluja)

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, * ty si svätého mučeníka Justína priviedol k hlbokému poznaniu Ježiša Krista skrze kríž, ktorý je pre mnohých bláznovstvom; – na jeho orodovanie nás ochraňuj pred bludnými náukami a upevňuj vo vyznávaní pravej viery. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, mučeníci svojou krvou vyliatou za Krista dokázali bezhraničnú lásku k Bohu. Svätý mučeník Justín sa zaslúžil najmä o vstup kresťanstva do sveta starovekej kul­túry. Modlime sa k Bohu, aby sme aj my boli vždy ochotní zastať sa svojej viery.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Za celú Cirkev: aby svedectvom života veriacich dávala svetu živý dôkaz pravdy o svete, jeho stvorení i zavŕšení, prosme Pána.

·        Za všetky národy: aby poznali Krista, ktorý za ľudstvo položil svoj život na dreve kríža, prosme Pána.

·        Za tých, ktorí majú nepriateľský postoj voči kresťanom: aby spoznali ich učenie a prijali do svojho srdca živý prameň nádeje a lásky, prosme Pána.

·        Za nás samých: aby sme svojím životom svedčili o tom, čo veríme, a aby Kristus zostával stále v nás, prosme Pána.

·        Za našich zosnulých (M.): aby ich Boží Syn prijal za svojich bratov i sestry a oslávil vo večnosti, prosme Pána.

Otče, svätý Justín bol mučený pre svoj neochvejný postoj pri obrane kresťanskej náuky; na jeho príhovor vypočuj naše prosby a vlej nám do duší silu stávať sa príkladnými kresťanmi. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, prijmi naše obetné dary * a daj, aby sme dôstojne slávili eucharistické tajomstvo, – ktoré svätý mučeník Justín tak odhodlane a statočne obraňoval. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Rozhodol som sa, že nechcem medzi vami vedieť nič iné okrem Ježiša Krista, a to ukrižovaného

 

PO PRIJÍMANÍ

Večný Bože, nebeským pokrmom posilnení pokorne ťa prosíme, * aby sme žili podľa náuky svätého mučeníka Justína – a ustavične ti ďakovali za prijaté dary. Skrze Krista, nášho Pána.