2. jún

Sv. Marcelína a Petra, mučeníkov,

ľubovoľná spomienka

 

Ich mučenícku smrť za Diokleciánovho prenasledovania dosvedčuje pápež Damaz, ktorý o nej počul priamo od samého kata. Boli sťatí v akomsi háji. Ale ich telá preniesli a pochovali na cintoríne „Ad duas lauros“ pri Labickej ceste. Keď prestalo prenasledovanie Cirkvi, nad ich hrobom postavili baziliku.

 

MODLITBA DŇA

Láskavý Bože, pre slávne mučeníctvo svätého Marcelína a Petra poskytuješ svojej Cirkvi vytrvalosť a odvahu; daj, aby nás svojím orodovaním posilňovali a svojím príkladom povzbudzovali k stálosti vo viere. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, v deň spomienky na svätých mučeníkov Marcelína a Petra prednesme Pánovi svoje prosby a prehĺb­me sa v dôvernej modlitbe.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Aby biskupi, kňazi a diakoni mali odvahu svedčiť o evanjeliu a obetovať aj svoj život za Krista, prosme Pána.

·        Aby sa naši občianski predstavitelia usilovali o dobro, spravodlivosť a pokoj medzi národmi, prosme Pána.

·        Aby sa chorí upevňovali vo viere a obetovali svoje utrpenie za spásu duší, prosme Pána.

·        Aby sme sa nebáli zastať sa kresťanských hodnôt pred neveriacimi, prosme Pána.

·        Aby naši zosnulí (M.) naveky prebývali vo večnom domove v nebi, prosme Pána.

Pane Ježišu, Cirkev už od najstarších čias vzdávala úctu svätým Marcelínovi a Petrovi; pomáhaj nám nasledovať ich príklad, vypočuj naše modlitby a neopúšťaj nás v túžbe nasledovať ťa s nerozdeleným srdcom. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

Spoločná časť mučeníkov