3. júna

SV. KAROLA LWANGU A SPOLOČNIKOV, MUČENÍKOV

spomienka


V rokoch 1885–1887 v Ugande kráľ Mwanga z nenávisti voči náboženstvu povraždil mnoho kresťanov; niektorí z nich slúžili priamo na kráľovskom dvore alebo boli osobne pridelení kráľovi. Medzi nimi vyniká Karol Lwanga a jeho dvadsaťjeden spoločníkov, z ktorých boli pre svoju neochvejnú vytrvalosť v katolíckej viere niektorí sťatí mečom, iní upálení, keď nechceli vyhovieť kráľovým necudným žiadostiam.

 

V nebi sa radujú svätí, ktorí nasledovali Krista, a keďže z lásky k nemu vyliali svoju krv, s ním požívajú večné šťastie.

 

MODLITBA DŇA 

Všemohúci Bože, tvojím pôsobením sa krv mučeníkov stáva semenom nových kresťanov; * daj, prosíme, – aby pole tvojej Cirkvi, skropené krvou svätého Karola a jeho spoločníkov, prinášalo stále hojnú úrodu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, Cirkev sa šíri do celého sveta prostredníc­tvom odvážnych mužov a žien, ktorí neváhajú zomrieť za pravdu a za večný život. Svätí Karol Lwanga a jeho spoloč­níci ukázali vzor nadšeného zápasu o víťazstvo Božieho Sy­na nad útlakom tohto sveta. S vďakou sa modlime.

·        Bože, povzbudzuj cirkevných predstavených v krajinách, kde kresťanstvo musí zápasiť o svoje uznanie, aby neochabovali vo viere a pevne sa pridŕžali Krista.

·        Otvor srdcia všetkých nepriateľov Cirkvi, aby tvoje milosrdenstvo zvíťazilo nad ich nepriateľským postojom.

·        Na príhovor svätých Karola Lwangu a jeho spoločníkov ochraňuj mládež v Afrike a roznecuj v nej nadšenie pre konanie skutkov lásky.

·        Urob z nás misionárov radostnej zvesti v každodennom živote, v práci, na cestách, v rodine i medzi priateľmi.

·        Pripočítaj našich zosnulých (M.) medzi zástupy blažených v nebeskom kráľovstve.

Bože, náš Otec, tvoje Slovo je pevným základom, na ktorom stojí naša cesta životom a naša nádej; sprevádzaj nás každý deň, prijmi naše modlitby a nauč nás vďačnosti za to, že sme ťa mohli spoznať. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Dobrotivý Bože, prinášame ti obetné dary v deň spomienky na ugandských mučeníkov, ktorí radšej zomreli, ako by mali zhrešiť; prosíme ťa, pomáhaj nám, – aby sme boli oddaní jedine tebe a nábožne slúžili pri tvojom oltári. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Vy ste so mnou vytrvali v mojich skúškach. Ja vám pripravujem kráľovstvo, ako ho môj Otec pripravil mne, aby ste mohli jesť a piť pri mojom stole v mojom kráľovstve.

 

PO PRIJÍMANÍ

Všemohúci Bože, * pri oslave víťaznej smrti svätých mučeníkov prijali sme Eucharistiu, ktorá ich posilňovala v utrpení; – prosíme ťa, daj, aby táto vznešená sviatosť aj nám pomáhala zachovať si živú vieru a lásku uprostred skúšok a protivenstiev tohto života. Skrze Krista, nášho Pána.