5. júna

SV. BONIFÁCA, BISKUPA A MUČENÍKA

spomienka


Narodil sa v Anglicku okolo roku 673. V exeterskom kláštore zložil rehoľné sľuby a roku 719 odišiel do Nemecka ohlasovať vieru. V tejto práci dosiahol veľké úspechy. Keď ho vysvätili za biskupa, spravoval Mohučskú diecézu. Zhromaždil okolo seba spoločníkov a s ich pomocou založil alebo obnovil mnoho diecéz v Bavorsku, Durínsku a Fransku. Zvolával aj snemy a vydával zákony. Pri hlásaní evanjelia Frízom ho roku 754 pohania zabili. Jeho telo je uložené vo fuldskom kláštore.

 

Oslavujeme svätého Bonifáca a všetkých Božích priateľov, ktorí sa preslávili hlásaním Božej pravdy.

 

MODLITBA DŇA 

Láskavý Bože, * pomáhaj nám na orodovanie svätého mučeníka Bonifáca, – aby sme pevne vyznávali a životom dosvedčovali vieru, ktorú on neohrozene hlásal a spečatil svojou krvou. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, dnes si spomíname na svätého biskupa a mučeníka Bonifáca, apoštola Germánov a Nemecka. V mod­litbe sa spojme s Bohom a spoločne prosme.

·        Otče, prosíme ťa za Cirkev: aby všetci veriaci mali hlbokú úctu k Svätému Otcovi M. a modlili sa na jeho úmysly.

·        Prosíme ťa za všetky krajiny: aby boli uchránené od fanatických vojnových útokov a ničenia prírodného i kultúrneho bohatstva.

·        Prosíme ťa za vydavateľov kníh: aby vydávali knižné tituly, ktoré budú obohatením duchovnej kultúry národa.

·        Prosíme ťa za seba samých: aby sme sa obnovovali na duchu účasťou na svätej omši a očisťovali si srdcia vo sviatosti zmierenia.

·        Prosíme ťa za zosnulých (M.), ktorí nás predišli do večnosti: aby prežívali radosť zo stretnutia so Spasiteľom.

Bože, najláskavejší Otče, svätý Bonifác z tvojej milosti položil pevné základy na organizáciu Cirkvi v germánskych krajinách a vynikal horlivosťou v misionárskej práci; vypočuj naše prosby, buď základom našej životnej púte a urob z nás poslov tvojej radostnej zvesti. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Všemohúci Bože, pri oslave svätého mučeníka Bonifáca prinášame ti obetné dary; * láskavo na ne zhliadni – a daj, aby sme vo svojom živote napodobňovali obetu tvojho Syna na kríži, ktorej pamiatku nábožne slávime. O to ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán hovorí: Ja sám budem pásť svoje ovce, ja im dám odpočinok.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Bože, touto Eucharistiou upevni nás v pravej viere, * aby sme ju všade vyznávali slovom i skutkom, – ako ju neúnavne ohlasoval svätý mučeník Bonifác a jej šíreniu zasvätil celý svoj život. Skrze Krista, nášho Pána.