9. jún

Sv. Efréma, diakona a učiteľa Cirkvi,

ľubovoľná spomienka

 

Narodil sa v Nisibise okolo roku 306 v kresťanskej rodine. Bol vysvätený za diakona a svoj úrad vykonával v rodnom meste a v Edesse, kde založil teologickú školu. Viedol asketický život, pričom však nezanedbával kazateľskú službu. Písal knihy, v ktorých vyvracal súveké bludy. Zomrel roku 373.

 

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, pôsobením Ducha Svätého si tak roznietil svätého diakona Efréma, že radostne ospevoval vznešenosť tvojich tajomstiev a venoval sa iba tvojej službe; prosíme ťa, aj do našich sŕdc vlož lásku a silu svojho Ducha, aby sme ti verne slúžili a svojím životom ťa chválili. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, v dejinách Cirkvi na Východe vyniká pô­sobenie a život svätého Efréma, diakona a učiteľa Cirkvi. Po­vzbuďme sa jeho príkladom a s radosťou sa obráťme na Krista, nášho Spasiteľa.

·        Pane, zjednocuj celú Cirkev, aby v nej aj pri rôznosti názorov vládla jednota ducha.

·        Pane, ochraňuj chudobné krajiny pred hladom i chorobami a bohatým krajinám udeľ dar dobročinnosti a nezištnej pomoci slabším a utláčaným.

·        Pane, zachovávaj matky rodín v posväcujúcej milosti, aby svoje deti vychovávali v úcte k Cirkvi a k tebe.

·        Pane, daj nám milosť dobrej smrti, aby sme ťa mohli uzrieť z tváre do tváre.

·        Pane, prijmi k sebe našich zosnulých (M.), odpusť im hriechy a naplň ich večným pokojom.

Pane Ježišu, svätý Efrém Sýrsky nám zanechal množstvo hymnov a duchovných spisov; prijmi naše prosby a otváraj nám srdcia pre bohatstvo skryté v duchu a pravde. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

Spoločná časť sv. muži