11. júna

SV. BARNABÁŠA, APOŠTOLA

spomienka


Narodil sa na ostrove Cyprus. Uvádza sa medzi prvými veriacimi v Jeruzaleme. V Antiochii hlásal evanjelium; pridal sa k apoštolovi Pavlovi a sprevádzal ho na prvej apoštolskej ceste. Zúčastnil sa na Jeruzalemskom koncile. Keď sa vrátil do vlasti, šíril tam evanjelium a tam aj zomrel.

 

Barnabáš bol znamenitý muž, plný Ducha Svätého a viery; je blažený, lebo si zaslúžil byť pripočítaný k apoštolom.

 

MODLITBA DŇA 

Dobrotivý Bože, ty si poslal svätého Barnabáša, plného viery a Ducha Svätého, ohlasovať evanjelium pohanom; * vrúcne ťa prosíme, – vzbudzuj aj dnes horlivých pracovníkov, ktorí by podľa jeho príkladu slovom i životom ohlasovali blahozvesť Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

Čítanie zo Skutkov apoštolov   11,21b-26;12,1-3

Veľa ľudí uverilo a obrátilo sa k Pánovi. Zvesť o tom sa dostala aj do uší jeruzalemskej cirkvi; a vyslali do Antiochie Barnabáša. Keď ta prišiel a videl Božiu milosť, zaradoval sa a povzbudzoval všetkých, aby vytrvali v Pánovi, ako si zaumienili v srdci, lebo on bol muž dobrý, plný Ducha Svätého a viery. A k Pánovi sa pridal veľký zástup.

Preto odišiel do Tarzu vyhľadať Šavla. Keď ho našiel, priviedol ho do Antiochie. Celý rok pobudli v tamojšej cirkvi a učili početný zástup.

V Antiochii učeníkov prvý raz nazvali kresťanmi.

V antiochijskej cirkvi boli prorokmi a učiteľmi Barnabáš, Simeon, ktorého volali Niger, Lucius z Cyrény, Manaen, ktorý bol vychovaný s tetrarchom Herodesom, a Šavol.

Ako slúžili Pánovi a postili sa, povedal Duch Svätý: „Oddeľte mi Barnabáša a Šavla na dielo, na ktoré som ich povolal.“ Oni sa postili a modlili, vložili na nich ruky a prepustili ich.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Pred očami pohanov vyjavil Pán svoju spásu.

Spievajte Pánovi pieseň novú, * lebo vykonal veci zázračné.

Víťazstvo je dielom jeho pravice * a jeho svätého ramena. – O.

Pán oznámil svoju spásu. * pred očami pohanov vyjavil svoju spravodlivosť.

Rozpamätal sa na svoju dobrotu * a na svoju vernosť voči Izraelovmu domu. – O.

Uzreli všetky končiny zeme * spásu nášho Boha.

Na chválu Božiu jasaj, celá zem; * plesajte, radujte sa a hrajte. – O.

Hrajte Pánovi na citare, * na citare a na harfe zunivej.

Za hlaholu trúb a poľníc * jasajte pred tvárou Kráľa a Pána. – O.

 

O. – Aleluja. – Choďte a učte všetky národy. hovorí Pán; ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Matúša 10, 7- 1 3

Ježiš povedal svojim apoštolom: „Choďte a hlásajte: ‚Priblížilo sa nebeské kráľovstvo.’ Chorých uzdravujte, mŕtvych krieste, malomocných očisťujte, zlých duchov vyháňajte. Zadarmo ste dostali, zadarmo dávajte.

Neberte si do opaskov ani zlato ani striebro ani peniaze; ani kapsu na cestu si neberte ani dvoje šiat ani obuv ani palicu, lebo robotník si zaslúži svoj pokrm.

Keď prídete do niektorého mesta alebo dediny, vypytujte sa, kto je vás tam hoden. Tam potom ostaňte, kým nepôjdete ďalej. Keď vojdete do domu, pozdravte ho! Ak ten dom bude toho hoden, nech naň zostúpi váš pokoj; ale ak toho hoden nebude, nech sa váš pokoj vráti k vám.“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, apoštoli a ich žiaci vykonali v prvotnej Cirkvi nezastupiteľnú úlohu pri upevňovaní viery a vzniku tradície. Nechajme Krista vstúpiť i do našich sŕdc a obráťme sa k nemu modlitbou.

·        Pane Ježišu, ty si spása sveta; ochraňuj svoju Cirkev postavenú na pevných základoch a veď ju k trvalému pokoju.

·        Pane Ježišu, ty si ochranca chudobných; vzbudzuj v ľuďoch skromnosť a veľkodušnosť podeliť sa o svoje hmotné dobrá.

·        Pane Ježišu, ty si milosrdný k hriešnikom; odpusť tým, ktorí o tebe šíria klamstvá, a otvor ich vnútro pre poznanie tvojej pravej tváre.

·        Pane Ježišu, ty si najlepší priateľ apoštolov; pomôž nám podľa vzoru svätého Barnabáša byť ľuďmi plnými Ducha Svätého a viery.

·        Pane Ježišu, ty si žiara večnosti; otvor brány blaženosti našim zosnulým (M.) a buď ich nekonečným pokojom.

Ježišu, dokonalá obeta, vypočuj naše prosby, urob aj z nás apoštolov tvojho slova, aby sme sa stali hodnými nazývať sa tvojimi priateľmi. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Prosíme ťa, večný Bože, * požehnaj a posväť tieto obetné dary – a zapáľ v nás oheň lásky, ktorou horel svätý Barnabáš, keď národom niesol svetlo evanjelia. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože.

Lebo ty, večný Pastier, neopúšťaš svoj ľud, ale prostredníctvom svojich svätých apoštolov stále ho chrániš. Aj naďalej ho opatruješ pod sta­rostlivým vedením tých, ktorých si ako zástupcov svojho Syna ustanovil za duchovných pastierov.

Preto s anjelmi, archanjelmi a so zástupmi všet­kých svätých spievame chválospev na tvoju slávu a neprestajne voláme:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Už vás nenazývam sluhami, lebo sluha nevie, čo robí jeho pán. Nazval som vás priateľmi, pretože som vám oznámil všetko, čo som počul od svojho Otca.

 

PO PRIJÍMANÍ

Nekonečný Bože, * pri spomienke na svätého Barnabáša prijali sme nebeský chlieb ako záloh večného života; – daj, aby sme raz z tváre do tváre videli Ježiša Krista, ktorého prijímame v Oltárnej sviatosti. Lebo on žije a kraľuje na veky vekov.