13. júna

SV. ANTONA PADUÁNSKEHO, KŇAZA A UČITEĽA CIRKVI

spomienka


Narodil sa v Lisabone v Portugalsku koncom 12. storočia. Prijali ho medzi rehoľných kanonikov svätého Augustína. Čoskoro po kňazskej vysviacke prestúpil k Menším bratom, aby mohol ísť šíriť vieru medzi africké národy. Namiesto toho sa však stal úspešným kazateľom vo Francúzsku a v Itálii, obrátil mnoho bludárov a ako prvý vo svojej reholi učil bratov teológiu. Napísal reči preniknuté múdrosťou a dobrotou. Zomrel v Padove roku 1231.

 

Rozumní sa budú skvieť ako jas oblohy a ti, čo mnohých priviedli k spravodlivosti, budú ako hviezdy na večné veky.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci a večný Bože, * vo svätom Antonovi si dal svojmu ľudu vynikajúceho kazateľa a mocného pomocníka v núdzi; daj, aby sme na jeho príhovor žili podľa kresťanských zásad a vo všetkých protivenstvách cítili tvoju ochranu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, prosme všemohúceho Boha, aby nás na príhovor svätého Antona Paduánskeho sprevádzal svojou pomocou v časných i duchovných potrebách.

·        Bože, povzbudzuj biskupov a kňazov, aby horlivo hlásali tvoje evanjelium.

·        Veď všetky národy k zmiereniu a vzájomnej pomoci.

·        Na príhovor svätého Antona obráť hriešnikov, ktorí počúvajú tvoje slovo.

·        Daj misionárom i katechétom a všetkým, ktorí ohlasujú tvoje slovo, na príhovor veľkého kazateľa svätého Antona potrebnú milosť.

·        Odvráť od nás prílišnú starosť o majetok, bohatstvo a svetskú slávu.

Všemohúci Bože, ty si náš Otec a vieš, čo potrebujeme; prosíme ťa, daj, aby sme hľadali najprv tvoje kráľovstvo a tak pociťovali tvoju lásku a pomoc. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Bože, * pri slávení týchto vznešených tajomstiev vrúcne ťa prosíme, – aby nás Duch Svätý osvietil svetlom viery, ktorým ustavične osvecoval svätého Antona pri šírení tvojej slávy. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

My ohlasujeme ukrižovaného Krista; hlásame Krista, Božiu moc a Božiu múdrosť.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Otče, * s vierou sme prijali sviatostný pokrm a pokorne ťa prosíme o milosť, – aby sme žili podľa príkladu svätého Antona a neprestajne ti ďakovali za tvoje dary. Skrze Krista, nášho Pána.