22. jún

Sv. Jána Fishera, biskupa, a sv. Tomáša Mórusa, mučeníkov,

ľubovoľná spomienka

 

Ján Fišer sa narodil roku 1469. V Cambridgi v Anglicku vyštudoval teológiu a bol vysvätený za kňaza. Vyvolili ho za rochesterského biskupa a viedol prísny život. Bol vynikajúcim pastierom a často navštevoval svojich veriacich. Napísal aj knihy proti vtedajším bludom.

Tomáš Morus sa narodil roku 1477. Študoval v Oxforde. Oženil sa a mal jedného syna a tri dcéry. Na kráľovskom dvore zastával úlohu kancelára. Napísal diela o správnom riadení štátu a na obranu náboženstva.

Oboch roku 1535 na rozkaz kráľa Henricha VIII., ktorému sa postavili na odpor v otázke zrušenia jeho manželstva, sťali. Jána Fišera 22. júna, Tomáša Morusa 6. júla. Keď bol biskup Ján Fišer vo väzení, Pavol III. ho prijal medzi kardinálov svätej rímskej Cirkvi.

 

MODLITBA DŇA

Láskavý Bože, mučenícka smrť je pred tebou najdokonalejším svedectvom pravej viery; pomáhaj nám na orodovanie svätého Jána Fišera a Tomáša Morusa, aby sme v životných skúškach skutkami dokazovali vieru, ktorú vyznávame slovami. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

Spoločná časť mučeníkov