27. jún

Sv. Cyrila Alexandrijského, biskupa a učiteľa Cirkvi,

ľubovoľná spomienka

 

Narodil sa roku 370. Viedol mníšsky život. Keď bol vysvätený za kňaza, šiel za svojim ujcom biskupom v Alexandrii a roku 412 sa stal jeho nástupcom. Ostro bojoval proti Nestorovmu učeniu a na Efezskom koncile mal hlavné slovo. Napísal veľa vynikajúcich diel na objasnenie a obranu katolíckej viery. Zomrel roku 444.

 

MODLITBA DŇA

Večný Bože, vo svätom Cyrilovi si dal Cirkvi neohrozeného obrancu pravdy, že preblahoslavená Panna Mária je Bohorodičkou; aj my veríme a vyznávame, že je naozaj Matkou Božou, a prosíme, aby sme dosiahli spásu v tvojom Synovi Ježišovi Kristovi, ktorý sa pre nás stal človekom.Lebo on je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý biskup Cyril Alexandrijský vykonal vzácne dielo pri obrane kresťanskej náuky, z ktorého čer­páme dodnes. S vďakou sa modlime a prosme o prehĺbenie svojho náboženského poznania.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Aby biskupi a kňazi s trpezlivosťou vysvetľovali veriacim pravé Kristovo učenie, prosme Pána.

·        Aby štátnici a politici rešpektovali náboženské prejavy veriacich a sami čestne žili, prosme Pána.

·        Aby šíritelia bludných myšlienok a náuk našli cestu späť do pravej Kristovej Cirkvi, prosme Pána.

·        Aby sa naše (farské) spoločenstvo usilovalo o dôstojnú oslavu Kristovej smrti a zmŕtvychvstania v liturgii svätej omše, prosme Pána.

·        Aby naši zomrelí (M.) dosiahli radosť v nehynúcej Božej láske, prosme Pána.

Pane Ježišu, zjednocuješ nás vo svojom učení, hoci máme rozličné názory a povahy; prosíme ťa, vypočuj naše prosby a pomáhaj nám byť vernými kresťanmi i strážcami duchovných hodnôt. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

Spoločná časť:

-                     Biskupi

-                     Cirkevní učitelia