28. júna

SV. IRENEJA, BISKUPA A MUČENÍKA

spomienka


Narodil sa okolo roku 130. Vychovali ho v Smyrne. Bol žiakom svätého Polykarpa, biskupa tohto mesta. Roku 177 bol kňazom v Lyone v Galii a o niečo neskôr sa stal aj tamojším biskupom. Napísal diela na obranu katolíckej viery proti gnostickým bludom. Podľa tradície mučenícku korunu získal okolo roku 200.

 

Oslavujeme svätého biskupa mučeníka Ireneja, ktorý sa nebál hrozieb sudcov, pre Krista vydal svoju krv a dostal sa do nebeského kráľovstva.

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, ty si povolal svätého Ireneja obraňovať pravé učenie a upevňovať pokoj v Cirkvi; * prosíme ťa, – na jeho príhovor obnov v nás vieru a lásku, aby sme sa vždy usilovali o jednotu a svornosť. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, v deň spomienky na svätého biskupa a mučeníka Irenej a si obzvlášť pripomíname, aké významné bolo šírenie pravej viery v prvotných časoch poapoštolskej Cirkvi. Buďme šíriteľmi Kristovho učenia a s dôverou sa k nemu modlime.

·        Pane Ježišu, žehnaj nášho biskupa M. a všetkých biskupov, aby ako starostliví otcovia bdeli nad rodinou svojich veriacich a privádzali ich bližšie k tebe.

·        Pane Ježišu, ochraňuj národy na celom svete, aby mier víťazil nad vojnami a ozbrojenými konfliktami.

·        Pane Ježišu, stoj pri tých, ktorí pochybujú vo viere, aby zostali verní tebe a tvojmu Otcovi vo Svätom Duchu.

·        Pane Ježišu, nauč nás pozorne čítať Sväté písmo a povzbudzuj nás v úsilí prehlbovať svoj duchovný život štúdiom náboženskej literatúry.

·        Pane Ježišu, priveď našich zomrelých (M.) do raja, kde budú naveky prebývať so všetkými svätými.

Pane Ježišu, dávaš sa nám poznať v slove Písma a mnohí svätci vysvetľovali tvoju náuku; nauč nás počúvať tvoje slovo, prijmi naše modlitby a sprevádzaj nás, aby sme raz dosiahli plnosť poznania v nebeskom kráľovstve. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Veľký a večný Bože, s radosťou ti prinášame svätú obetu v deň víťaznej smrti svätého Ireneja; * nech táto svätá omša oslávi tvoje meno a nás nech upevní v láske k pravde, – aby sme sa držali neporušenej viery a zachovali jednotu Cirkvi. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Kto chce ísť za mnou, nech zaprie sám seba, vezme svoj kríž a nech ma nasleduje.

 

PO PRIJÍMANÍ

Milosrdný Bože, týmito posvätnými tajomstvami zveľaďuj v nás vieru, za ktorú tvoj svätý biskup Irenej podstúpil mučenícku smrť, * a pomáhaj nám, – aby sme aj my dôsledne žili podľa viery a dosiahli slávu v nebi. Skrze Krista, nášho Pána.