29. júna

SV. PETRA A PAVLA, APOŠTOLOV

 

Na vigíliu

V deň slávnosti

 

Na omšu na vigíliu

 

Apoštol Peter a učiteľ národov Pavol poučili nás, Pane, o tvojom zákone.

 

MODLITBA DŇA

Pane a Bože náš, požehnaným pôsobením svätých apoštolov Petra a Pavla dal si rodiacej sa Cirkvi pevný základ viery; prosíme ťa, na ich príhovor poskytni nám pomoc potrebnú na večnú spásu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

Čítanie zo Skutkov apoštolov   3,1-10

Peter a Ján vystupovali o tretej hodine do chrámu na popoludňajšiu modlitbu.

Práve prinášali istého muža, ktorý bol od narodenia chromý. Denne ho kládli k chrámovej bráne, ktorá sa volá Krásna, aby si pýtal almužnu od tých, čo vchádzali do chrámu. Keď videl vchádzať do chrámu Petra a Jána, prosil, aby mu dali almužnu.

Peter sa naň s Jánom zahľadel a povedal: „Pozri sa na nás!“ On sa na nich pozrel a čakal, že od nich niečo dostane.

Ale Peter povedal: „Striebro a zlato nemám, ale čo mám, to ti dám:

V mene Ježiša Krista Nazaretského vstaň a choď!“ Chytil ho za pravú ruku a zodvihol ho.

Vtom mu spevneli nohy a členky, vyskočil, postavil sa a chodil. Vošiel s nimi do chrámu, chodil, vyskakoval a chválil Boha.

Všetok ľud videl, ako chodí a chváli Boha, a poznali ho, že je to ten, čo sedával pri Krásnej bráne chrámu a žobral. A naplnil ich úžas a vzrušenie nad tým, čo sa s ním stalo.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Po celej zemi rozlieha sa ich hlas.

Nebesia rozprávajú o sláve Boha * a obloha hlása dielo jeho rúk.

Deň dňu o tom podáva správu * a noc noci to dáva na známosť. – O.

Nie sú to slová, nie je to reč, * ktorá by sa nedala počuť.

Po celej zemi rozlieha sa ich hlas * a ich slová až po končiny sveta. – O.

 

Čítanie z Listu svätého apoštola Pavla Galaťanom    1,11-20

Bratia, pripomínam vám, že evanjelium, ktoré som vám ja hlásal, nemá ľudský pôvod, lebo ja som ho neprijal, ani som sa ho nenaučil od človeka, ale zo zjavenia Ježiša Krista.

Veď ste počuli, ako som si kedysi počínal v židovstve: že som veľmi prenasledoval Božiu Cirkev a nivočil som ju. V židovstve som prevýšil mnohých vrstovníkov vo svojom rode, lebo som viac horlil za obyčaje svojich otcov.

Ale keď sa Bohu, ktorý si ma už v lone matky vybral a svojou milosťou povolal, zapáčilo zjaviť vo mne svojho Syna, aby som ho zvestoval medzi pohanmi, už som sa neradil s telom a krvou, ani som nešiel do Jeruzalema za tými, čo boli apoštolmi prv ako ja, ale odišiel som do Arábie a opäť som sa vrátil do Damasku.

Až po troch rokoch som šiel do Jeruzalema, aby som videl Kéfasa, a zostal som uňho pätnásť dní. Iného z apoštolov som nevidel, iba Jakuba, Pánovho brata.

A čo vám píšem, hovorím pred Bohom, že neklamem.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Aleluja. – Pane, ty vieš všetko, ty vieš, že ťa mám rád.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Jána   21,15-19

Keď sa Ježiš zjavil svojim učeníkom a jedol s nimi, opýtal sa Šimona Petra: „Šimon, syn Jánov, miluješ ma väčšmi ako títo?“

Odpovedal mu: „Áno, Pane, ty vieš, že ťa mám rád.“

Ježiš mu povedal: „Pas moje baránky!“

Opýtal sa ho aj druhý raz: „Šimon, syn Jánov, miluješ ma?“

On mu odpovedal: „Áno, Pane, ty vieš, že ťa mám rád.“

Ježiš mu povedal: „Pas moje ovce!“

Pýtal sa ho tretí raz: „Šimon, syn Jánov, máš ma rád?“

Petra zarmútilo, že sa ho tretí raz spýtal: „Máš ma rád?“, a povedal mu: „Pane, ty vieš všetko, ty dobre vieš, že ťa mám rád.“

Ježiš mu povedal: „Pas moje ovce!

Veru, veru, hovorím ti: Keď si bol mladší, sám si sa opásal a chodil si, kade si chcel. Ale keď zostarneš, vystrieš ruky, iný ťa opáše a povedie, kam nechceš.“

To povedal, aby naznačil akou smrťou oslávi Boha.

Ako to povedal, vyzval ho: „Poď za mnou!“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, v predvečer slávnosti apoštolských knie­žat svätých Petra a Pavla, na ktorých mučeníckej krvi Kristus postavil svoju Cirkev, prednesme Pánovi svoje prosby.

·        Modlime sa za pápeža M., pastiera na katedre svätého Petra, aby jeho láska ku Kristovi bola prameňom starostlivosti o celú Cirkev a posilou v znášaní protivenstiev.

·        Modlime sa za dar jednoty pre kresťanov, aby sme zbúrali múry rozdelení a vytvorili jedno spoločenstvo zhromaždené okolo jedného pastiera.

·        Modlime sa za kňazské a misijné povolania, aby veľa mladých ľudí osvietilo svetlo evanjelia, a tak obetovali pre jeho ohlasovanie celé svoje telo, myseľ i srdce.

·        Modlime sa za všetkých chorých a núdznych, aby sa im dostalo materiálnej i duchovnej pomoci zo strany charity a boli zahrnutí starostlivosťou dobrých ľudí.

Pane Ježišu, ty poznáš ťažkosti nášho života; prijmi naše prosby a daj každému, za koho sme sa modlili, všetko, čo potrebuje, aby sme ťa všetci verne nasledovali ako svätí apoštoli Peter a Pavol. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Bože, v predvečer slávnosti svätých apoštolov Petra a Pavla kladieme na tvoj oltár obetné dary, a hoci nás za­rmucujú naše poklesky, dúfame, že nás zachrániš pre svoju dobrotu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Šimon, syn Jánov, miluješ ma väčšmi ako títo? Pane, ty všetko vieš, ty vieš, že ťa milujem.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Bože, vrúcne ťa pro­síme, ustavične nás posilňuj nebeským pokrmom, aby sme sa držali náuky apoštolov. Skrze Krista, nášho Pána.

 

Na omšu v deň slávnosti

 

Oslavujeme apoštolov, ktorí položili základy Cirkvi a zvlažili ich vlastnou krvou; pili z kalicha Pánovho utrpenia a stali sa Božími priateľmi.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci a večný Bože, dnešnou slávnosťou svätého Petra a Pavla pripravil si nám veľkú a svätú radosť; pomáhaj svojej Cirkvi, aby vo všetkom nasledovala učenie svätých apoštolov, od ktorých pri svojom zrode prijala dar viery. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna,...

 

Čítanie zo Skutkov apoštolov   12,1-11

V tom čase kráľ Herodes položil ruky na niektorých príslušníkov Cirkvi a mučil ich. Jánovho brata Jakuba zabil mečom. A keď videl, že sa to Židom páči, rozkázal chytiť aj Petra. Boli práve dni Nekvasených chlebov. Keď sa ho zmocnil, uvrhol ho do väzenia a dal ho strážiť štyrom strážam po štyroch vojakoch: po Veľkej noci ho chcel predviesť ľudu.

Petra teda strážili vo väzení. Ale Cirkev sa bez prestania modlila k Bohu za neho.

V poslednú noc, ako ho mal Herodes predviesť, Peter spal medzi dvoma vojakmi spútaný dvoma reťazami a strážnici predo dvermi strážili väzenie.

Tu zastal pri ňom Pánov anjel a v miestnosti zažiarilo svetlo. Udrel Petra do boku, zobudil ho a povedal: „Vstaň rýchlo!“ A reťaze mu spadli z rúk.

Anjel mu povedal: „Opáš sa a obuj si sandále!“ Keď to urobil, pove­dal mu: „Prehoď si plášť a poď za mnou!“ Vyšiel von a šiel za ním; ani nevedel, že je to skutočnosť, čo sa dialo skrze anjela. Myslel si, že má videnie.

Prešli cez prvú i druhú stráž a došli k železnej bráne, čo vedie do mesta. Tá sa im sama otvorila. Vyšli ňou, a keď prešli jednou ulicou, anjel mu zmizol.

Tu Peter prišiel k sebe a povedal si: „Teraz naozaj viem, že Pán poslal svojho anjela a vyslobodil ma z Herodesovej ruky a zo všetkého, čo očakával židovský ľud.“

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Pán ma vyslobodil zo všetkej hrôzy.

Pána chcem velebiť v každom čase, * moje ústa budú ho vždy chváliť.

V Pánovi sa bude chváliť moja duša; * nechže to počujú pokorní a nech sa tešia. – O.

Velebte so mnou Pána * a oslavujme jeho meno spoločne.

Hľadal som Pána a on ma vyslyšal * a vytrhol ma zo všetkej hrôzy. – O.

Na neho hľaďte a budete žiariť * a tvár vám nesčervenie hanbou.

Úbožiak zavolal a Pán ho vyslyšal * a vyslobodil ho zo všetkých tiesní. – O.

Ako strážca sa utáborí anjel Pánov okolo bohabojných * a vyslobodí ich.

Skúste a presvedčte sa, aký dobrý je Pán; * šťastný človek, čo sa utieka k nemu. – O.

 

Čítanie z Druhého listu svätého apoštola Pavla Timotejovi    4,6-8.17-18

Milovaný, ja mám vyliať svoju krv na obetu, nastáva čas môjho odchodu. Dobrý boj som bojoval, beh som dokončil, vieru som zachoval.

Už mám pripravený veniec spravodlivosti, ktorý mi v onen deň dá Pán, spravodlivý sudca; a nielen mne, ale aj všetkým, čo milujú jeho príchod.

Pán stál pri mne a posilňoval ma, aby sa cezo mňa naplnilo ohlasovanie a aby ho počuli všetky národy; a bol som vyslobodený z tlamy leva.

Pán ma vyslobodí zo všetkého zla a zachráni ma pre svoje nebeské kráľovstvo. Jemu sláva na veky vekov. Amen.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Aleluja. – Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu.

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Matúša    16,13-19

Keď Ježiš prišiel do okolia Cézarey Filipovej, pýtal sa svojich učeníkov: „Za koho pokladajú ľudia Syna človeka?“

Oni vraveli: „Jedni za Jána Krstiteľa, iní za Eliáša a iní za Jeremiáša alebo za jedného z prorokov.“

„A za koho ma pokladáte vy?“, opýtal sa ich.

Odpovedal Šimon Peter: „Ty si Mesiáš, Syn živého Boha.“

Ježiš mu povedal: „Blahoslavený si, Šimon, syn Jonášov, lebo ti to nezjavilo telo a krv, ale môj Otec, ktorý je na nebesiach.

A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi.“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, dnes s apoštolom Petrom radostne vyzná­vame, že Kristus je Boží Syn, a s apoštolom Pavlom ďakujeme za milosť povolania do Kristovej Cirkvi. Spoločne sa modlime.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Za Cirkev: aby pevne verila, že ju pekelné mocnosti nepremôžu, prosme Pána.

·        Za Svätého Otca M., všetkých biskupov a kňazov: aby žiarili svätosťou života a slúžili Božiemu ľudu horlivo a s láskou, prosme Pána.

·        Za vedúcich predstaviteľov štátov: aby spravovali svoj ľud múdro a spravodlivo, prosme Pána.

·        Za tých, čo trpia pre Kristovo meno: aby neklesali na duchu, prosme Pána.

·        Za naše (farské) spoločenstvo: aby bolesti Cirkvi boli aj našimi bolesťami a jej radosti našimi radosťami, prosme Pána.

Pane Ježišu, tvoji apoštoli Peter a Pavol ťa oslávili mučeníckou smrťou; vyslyš naše prosby a daj, aby sme ťa my všetci oslavovali živou vierou a láskou. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Prosíme ťa, Bože, nech orodovanie svätých apoštolov sprevádza naše dary, ktoré sme ti priniesli na oltár, a nech nám pomáha nábožne sláviť túto obetu. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svä­tý Otče, všemohúci a večný Bože.

Lebo nás naplňuješ radosťou z apoštolského diela svätého Petra a Pavla. Jeden nás učí vyznávať vieru a druhý nám objasňuje jej tajomstvá; Peter zhromaždil prvotnú Cirkev zo synov Izraela, Pavol sa stal učiteľom viery pre všetky národy, a tak obaja, hoci odlišným spôsobom, zhromažďovali Kristovu rodinu. My ich spoločne uctievame, ako ty si oboch spoločne oslávil.

Preto ťa so všetkými anjelmi a svätými osla­vujeme a bez prestania voláme:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Peter povedal Ježišovi: Ty si Kristus, Syn živého Boha. Ježiš mu povedal: Ty si Peter, a na tejto Skale postavím svoju Cirkev.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Bože, posilnení touto sviatosťou vrúcne ťa prosíme, pomôž nám bratsky nažívať v Cirkvi, aby sme sa ako prví kresťania vytrvalo zúčastňovali na lámaní chleba, ostali verní náuke apoštolov, a tak boli jedno srdce a jedna duša. Skrze Krista, nášho Pána.