2. júla

NAVŠTÍVENIE PANNY MARIE

Poďte sem a počúvajte, všetci ctitelia Boží, vyrozprávam vám, aké veľké veci mi urobil Pán.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci a večný Bože, keď preblahoslavená Panna Mária nosila pod srdcom tvojho Syna, vnukol si jej, aby navštívila svätú Alžbetu; * daj, aby sme aj my ochotne poslúchali vnuknutia Ducha Svätéhoa spolu s Pannou Máriou ťa vždy velebili. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

 Čítanie z Knihy proroka Sofoniáša    3,14-18

Jasaj, dcéra sionská, plesaj, Izrael! Raduj sa a veseľ z plného srdca, dcéra jeruzalemská! Pán zrušil tvoj rozsudok, odvrátil tvojich nepriateľov. Kráľ Izraela, Pán, je s tebou, neboj sa nijakého zla!

V onen deň povedia Jeruzalemu:

„Neboj sa, Sion, nech ti ruky nechabnú! Pán, tvoj Boh, je s tebou, on je mocný, on ťa zachráni. Teší sa a plesá nad tebou, obnovuje k tebe svoju lásku, plesá nad tebou a jasá; ako v deň zhromaždenia.“

 „Odstránim z teba nešťastie a už sa nebudeš zaň hanbiť.“

Počuli sme Božie slovo.

 

[Alebo: Čítanie z Listu svätého apoštola Pavla Rimanom 12,9-16b

Bratia, láska nech je bez pretvárky. Nenáviďte zlo, lipnite k dobru. Milujte sa navzájom bratskou láskou, predbiehajte sa vzájomne v úctivosti, v horlivosti neochabujte, buďte vrúcneho ducha, slúžte Pánovi. V nádeji sa radujte, v súžení buďte trpezliví, v modlitbe vytrvalí. Majte účasť na potrebách svätých, buďte pohostinní. Žehnajte tých, čo vás prenasledujú - žehnajte a nepreklínajte! Radujte sa s radujúcimi, plačte s plačúcimi! Navzájom rovnako zmýšľajte; a nezmýšľajte vysoko, ale prikláňajte sa k nízkym.

Počuli sme Božie slovo.]

 

O. – Plesajme a jasajme, lebo uprostred nás je Svätý, Boh.

„Hľa, Boh je moja spása: dúfam a nebojím sa, lebo moja sila a chvála je Pán, * on sa mi stal záchrancom.“

Budete čerpať vodu s radosťou * z prameňov spásy. – O.

„Oslavujte Pána a vzývajte jeho meno, + ohlasujte medzi národmi jeho zázraky, * pamätajte, že jeho meno je vznešené. – O.

Spievajte Pánovi, lebo urobil veľké veci; * nech je to známe po celej zemi.

Plesaj a jasaj, obyvateľka Siona, * lebo veľký uprostred teba je Svätý Izraela.“ – O.

 

O. – Aleluja.Blahoslavená si, Panna Mária, lebo si uverila, že sa splní, čo ti povedal Pán.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Lukáša   1,39-56

V tých dňoch sa Mária vydala na cestu a ponáhľala sa do istého judejského mesta v hornatom kraji. Vošla do Zachariášovho domu a pozdravila Alžbetu.

Len čo Alžbeta začula Máriin pozdrav, dieťa v jej lone sa zachvelo a Alžbetu naplnil Duch Svätý. Vtedy zvolala veľkým hlasom:

„Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života. Čím som si zaslúžila, že matka môjho Pána prichádza ku mne? Lebo len čo zaznel tvoj pozdrav v mojich ušiach, radosťou sa zachvelo dieťa v mojom lone. A blahoslavená je tá, ktorá uverila, že sa splní, čo jej povedal Pán.“

Mária hovorila:

„Velebí moja duša Pána a môj duch jasá v Bohu, mojom Spasiteľovi, lebo zhliadol na poníženosť svojej služobnice. Hľa, od tejto chvíle blahoslaviť ma budú všetky pokolenia, lebo veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný, a sväté je jeho meno a jeho milosrdenstvo z pokolenia na pokolenie s tými, čo sa ho boja.

Ukázal silu svojho ramena, rozptýlil tých, čo v srdci pyšne zmýšľajú. Mocnárov zosadil z trónov a povýšil ponížených. Hladných nakŕmil dobrotami a bohatých prepustil naprázdno.

Ujal sa Izraela, svojho služobníka, lebo pamätá na svoje milosrdenstvo, ako sľúbil našim otcom, Abrahámovi a jeho potomstvu naveky.“

Mária zostala pri nej asi tri mesiace a potom sa vrátila domov.

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, Božia Matka s radosťou kráčala cez hory a vrúcne spievala Bohu chválospev počas návštevy Alžbety. Aj táto naša spoločná modlitba nech je spevom nášho srdca a oslavou Boha.

(Volajme: Pozri na matku svojho Syna a vyslyš naše prosby.)

·        Otče, daj, aby putujúcemu Božiemu ľudu Panna Mária bola znamením bezpečnej nádeje a útechy.

·        Požehnávaj všetkých, ktorí pre pokoj medzi národmi nešetria ani námahu, ani cesty.

·        Svojimi anjelmi sprevádzaj všetkých cestujúcich na zemi, na mori i vo vzduchu.

·        Vštep do sŕdc všetkých ľudí úctu k matkám v požehnanom stave.

·        Daj, aby sme ako Panna Mária vedeli s láskou slúžiť a pomáhať našim bratom a sestrám.

Dobrotivý Bože, Panna Mária nosila pod srdcom tvojho Syna; daj, aby sme si na jej orodovanie zachovali posväcujúcu milosť a ustavične ťa nosili vo svojich srdciach. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Pane a Bože náš, nech ti je milá táto naša obeta, * ako ti bola milá služba lásky,ktorú svätej Alžbete preukázala matka tvojho Syna Ježiša Krista, ktorý s tebou žije a kraľuje na veky vekov.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné ohlasovať, Otče, tvoju slávu, ktorá žiari zo všetkých tvojich svätých, a zvelebovať tvoju lásku k nám najmä pri spomienke na preblahoslavenú Pannu Máriu slovami jej chválospevu.

Lebo na celom tvorstve si prejavil svoju obdi­vuhodnú moc a všetky pokolenia si zahrnul svojou milosrdnou láskou, keď si zhliadol na svoju skrom­nú služobnicu a skrze ňu si nám dal Spasiteľa sveta, Ježiša Krista, tvojho Syna a nášho Pána.

Skrze neho klaňajú sa ti zástupy anjeiov a večne sa radujú v tvojej prítomnosti. Prosíme ťa, pripoj k nim aj naše hlasy, keď spoločne voláme na tvoju slávu:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Blahoslaviť ma budú všetky pokolenia, lebo veľké veci mi urobil ten, ktorý je mocný a sväté je jeho meno.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Otče, zvelebujeme ťa s Pannou Máriou a s Celou Cirkvou, lebo si nás zahrnul veľkými milosťami; * ako svätý Ján zaplesal, keď pocítil prítomnosť Božieho Syna v lone panenskej matky,daj, nech aj my s radosťou prijímame Ježiša Krista, vždy prítomného v Oltárnej sviatosti. O to ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána.