5. júla

SV. CYRILA A METODA, SLOVANSKÝCH VIEROZVESTOV

 

Cyril (predtým Konštantín) sa narodil v Solúne. V Carihrade dostal vynikajúce vzdelanie. Spolu s bratom Metodom prijal misiu zveľadiť katolícku vieru a zriadiť cirkevnú provinciu u Slovanov na Veľkej Morave. Svätí bratia preložili do staroslovienčiny Sväté písmo a liturgické knihy. Zaznačili ich písmom, ktoré vynašiel Cyril. Pozvali ich do Ríma, aby podali správu o svojej apoštolskej činnosti. Hadrián II. potvrdil sloviensku reč za liturgickú. Cyril prijal v Ríme mníšske rúcho a tam aj zomrel 14. februára 869. Metoda vysvätili za biskupa a pôsobil najprv v Panónii, potom ako arcibiskup a apoštolský legát pro fide na Veľkej Morave. Veľa si vytrpel od neprajníkov, ale rímski pápeži ho podporovali. Zomrel 6. apríla 885.

Pápež Ján Pavol II. vyhlásil svätých bratov Cyrila a Metoda za spolupatrónov Európy 31. decembra r. 1980.

 

Radujme sa všetci v Pánovi a slávme sviatok na počesť svätého Cyrila a Metoda. Z ich oslávenia radujú sa anjeli a spolu s nimi velebia Syna Božieho.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci a večný Bože, ty si našim predkom poslal svätého Cyrila a Metoda, aby ich priviedli k pravej viere; prosíme ťa, pomá­haj nám, aby sme si verne zachovali dedičstvo ot­cov, statočne vyznávali svoju vieru a podľa nej aj žili. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna,...

 

Čítanie z Knihy Sirachovho syna    44,1.4-7.11-15

Chváliť nám treba slávnych mužov, našich otcov, ako nasledovali po sebe.

Pre svoju rozvahu stali sa vodcami ľudu a pre svoju zbehlosť v písmach viedli národy.

V ich výrokoch sú slová múdrosti; zostavovali piesne a nápevy,. písali a prednášali básne. Boli bohatí a obdarení silou; usilovali sa o krásny život a pokojne žili vo svojich rodinách. Všetci dosiahli slávu u svojich súčasníkov, už za ich života ich chválili.

Zostávajú vo svojom potomstve, posvätné dedičstvo sú ich vnukovia; lebo ich potomstvo zostalo verné zmluve a vďaka im – aj ich synovia. Ich potomstvo zostane naveky a ich sláva nezanikne nikdy.

Ich telá odpočívajú v pokoji a ich meno žije z pokolenia na pokolenie. O ich múdrosti rozprávajú národy a zhromaždený ľud ich ospevuje.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium.

Chváľte Pána, všetky národy, * oslavujte ho, všetci ľudia; – O.

lebo je veľké jeho milosrdenstvo voči nám * a pravda Pánova trvá naveky. – O.

 

Čítanie z Listu svätého apoštola Pavla Efezanom    4,1-7.11-13

Bratia, prosím vás ja, väzeň v Pánovi, aby ste žili dôstojne podľa povolania, ktorého sa vám dostalo, so všetkou pokorou, miernosťou a zhovievavosťou. Znášajte sa navzájom v láske a usilujte sa zachovať jednotu ducha vo zväzku pokoja.

Jedno je telo a jeden Duch, ako ste aj povolaní v jednej nádeji svojho povolania. Jeden je Pán, jedna viera, jeden krst. Jeden je Boh a Otec všetkých, ktorý je nad všetkými, preniká všetkých a je vo všetkých.

Ale každý z nás dostal milosť podľa miery, akou nás obdaroval Kristus. On ustanovil niektorých za apoštolov, niektorých za prorokov, iných za evanjelistov a iných za pastierov a učiteľov, aby pripravovali svätých na dielo služby, na budovanie Kristovho tela, kým nedospejeme všetci k jednote viery a poznania Božieho Syna, k zrelosti muža, k miere plného Kristovho veku.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Aleluja.To sú naši otcovia a praví pastieri, ktorí nás sediacich v temnotách priviedli k svetlu života.

 

Zakončenie svätého evanjelia podľa Matúša   28,16-20

Jedenásti učeníci odišli do Galiley na vrch, kam im Ježiš rozkázal. Keď ho uvideli, klaňali sa mu, no niektorí pochybovali.

Ježiš pristúpil k nim a povedal im: „Daná mi je všetka moc na nebi i na zemi. Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal.

A hľa, ja som s vami po všetky dni až do skončenia sveta.“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, oslavujeme našich vierozvestov a našich otcov svätých Cyrila a Metoda. V tejto spoločnej modlitbe prosme Pána, aby sme ostali verní ich odkazu.

(Volajme: Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane.)

·        Pane Ježišu, naši vierozvestovia mali osobitnú úctu k Petrovmu stolcu; vštep do sŕdc všetkých veriacich lásku k tvojmu námestníkovi, nášmu pápežovi M.

·        Pane, svätí Cyril a Metod boli učiteľmi nášho ľudu; pomáhaj správcom verejných vecí, aby viedli ľud cestou pravdy a pokoja.

·        Pane, vo svätom Metodovi si nám dal horlivého biskupa; daruj nám dobrých otcov biskupov a posilňuj ich darmi svojho Ducha.

·        Pane, svätý Cyril sa so slzami v očiach modlil za našu jednotu vo viere; zachovaj nás vo vernosti k tvojej svätej Cirkvi.

·        Pane, svätí solúnski bratia boli apoštolmi Slovanov; na ich príhovor pomáhaj všetkým slovanským krajinám prispievať v európskom spoločenstve k zachovaniu kresťanských koreňov.

Pane Ježišu, vyslyš naše prosby a naplň nás vďačnosťou za dar pravej viery; pomáhaj nám žiť nábožne a spravodlivo, aby sme si zachovali dedičstvo našich otcov. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Láskavý Bože, priná­šame ti obetné dary na počesť našich vierozvestov Cyrila a Metoda; prosíme ťa, pre túto svätú obetu udeľ nám dar jednoty a pokoja. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože, skrze nášho Pána Ježiša Krista.

Lebo ty si nám v našich vierozvestoch Cyrilovi a Metodovi poslal učiteľov národa, horlivých i múd­rych ohlasovateľov evanjelia, aby v našej krajine pri najsvätejšej obete v reči ľudu zazneli modlitby a spevy na tvoju chválu a slávu. Ich príklad a slová nás povzbudzujú, aby sme si zachovali dedičstvo ot­cov: jednotu vo viere a vernosť i poslušnosť svätej Cirkvi.

Preto ťa spolu s anjelmi chválime a radostne vyznávame:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pánovo slovo sa šírilo po celom kraji.

 

PO PRIJÍMANÍ

Všemohúci Bože, prijali sme nebeský chlieb, ktorý je znakom jednoty; na orodo­vanie svätého Cyrila a Metoda udeľ nám milosť, aby všetci kresťania, zjednotení vo viere, mohli spoločne sláviť tajomstvo Eucharistie. Skrze Krista, nášho Pána.