6. júl

Sv. Márie Goretti, panny a mučenice,

ľubovoľná spomienka

 

Narodila sa v Corinalde v Taliansku roku 1890 v chudobnej rodine. Detstvo prežila neďaleko Nettuna a mala ho tvrdé: pomáhala matke v domácich prácach. Bola nábožná a vytrvalá v modlitbe. Roku 1902 zomrela pri obrane čistoty pred útočníkom. Radšej sa dala dopichať dýkou, ako by sa mala dať zhanobiť.

MODLITBA DŇA

Bože, pôvodca nevinnosti a milovník čistoty, ty si svätej Márii Goretti dal v kvete mladosti milosť mučeníctva pri obrane čistoty a v nebi si ju odmenil vencom slávy; prosíme ťa, na jej orodovanie udeľ nám milosť, aby sme odhodlane a verne zachovávali tvoje prikázania. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, príklad života svätej panny a mučenice Márie Goretti je pre súčasnú dobu výzvou na mravnú čis­totu. Preto spoločne prosme.

·        Pane, daj, nech tvoji kňazi svojím životom a slovom povzbudzujú mládež na čistý a mravný život.

·        Daj, aby masmédiá svojím programom prispievali k vytváraniu mravného charakteru nášho národa.

·        Daj, aby mladá generácia v čase svojho dospievania našla dobrých vychovávateľov.

·        Daj, aby znásilnené ženy a zneužívané deti našli silu vyrovnať sa s vnútorným zranením a dokázali odpustiť násilníkom.

·        Daj, aby naši chlapci i dievčatá objavili krásu čistého a mravného života.

Bože, vyslyš naše prosby a daj, aby sme na príhovor svätej panny Márie Goretti premáhali pokušenia tela, sveta i zlého ducha a slúžili ti s čistým srdcom. Skrze Krista, nášho Pána.

 

Spoločná časť panny mučenice