15. júla

SV. BONAVENTÚRU, BISKUPA A UČITEĽA CIRKVI

Narodil sa okolo roku 1218 v Bagnoregio pri Viterbe. V Paríži študoval filozofiu a teológiu. Potom ho ustanovili za učiteľa a s veľkým úspechom vyučoval tieto disciplíny spolubratov z rehole Menších bratov. Keď ho zvolili za generálneho predstaveného jeho rehole, riadil ju premyslene a múdro. Potom sa stal biskupom a kardinálom v Albane. Zomrel roku 1274 v Lyone. Napísal veľa teologických a filozofických diel.

 

Rozumní sa budú skvieť ako jas oblohy a ti, čo mnohých priviedli k spravodlivosti, budú ako hviezdy na večné veky.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci Bože, * v deň spomienky na svätého biskupa Bonaventúru, ktorý sa dnes narodil pre nebo, vrúcne ťa prosíme,pomáhaj nám čerpať z bohatstva jeho náuky a vytrvalo ho nasledovať vo veľkej láske k tebe. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, nábožnosť a múdrosť sú vlastnosti, kto­rými vynikal svätý biskup Bonaventúra. Pokorne prosme všemohúceho Boha a nábožne prednesme svoje prosby.

·        Bože, rozmnožuj v Cirkvi počet rozvážnych a obetavých rehoľných predstavených, aby viedli svojich bratov a sestry k pravej múdrosti.

·        Otče, obdaruj všetkých ľudí darmi Ducha Svätého, aby sa všade rozmáhala tvoja láska.

·        Bože, povzbudzuj teológov k tvorbe vedeckých diel, ktoré by priniesli nové a obohacujúce poznanie tvojho zjavenia.

·        Otče, na príhovor svätého biskupa Bonaventúru nám daruj múdrosť a rozvážnosť pri konaní vo svojich rodinách a na pracoviskách.

·        Bože, odmeň slávou večnej blaženosti našich zomrelých (M.), aby naveky velebili tvoju dobrotu.

Nekonečne láskavý Otče, svätý Bonaventúra prenikol hlboko do tvojho učenia a zanechal nám skvostné teologické dielo; vypočuj naše prosby a pomáhaj nám pochopiť zmysel života a nasmerovať svoje kroky k blaženej večnosti. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Bože, * pri slávení týchto vznešených tajomstiev vrúcne ťa prosíme,aby nás Duch Svätý osvietil svetlom viery, ktorým ustavične osvecoval svätého Bonaventúru pri šírení tvojej slávy. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

My ohlasujeme ukrižovaného Krista; hlásame Krista, Božiu moc a Božiu múdrosť.

 

PO PRIJÍMANÍ

Láskavý Otče, * s vierou sme prijali sviatostný pokrm a pokorne ťa prosíme o milosť,aby sme žili podľa príkladu svätého Bonaventúru a neprestajne ti ďakovali za tvoje dary. Skrze Krista, nášho Pána.