17. júla

SV. ANDREJA-SVORADA A BENEDIKTA, PUSTOVNIKOV

Andrej–Svorad viedol najprv pustovnícky život, neskôr v kláštore svätého Hypolita na vrchu Zobor neďaleko Nitry zložil do rúk opáta Filipa rehoľné sľuby podľa pravidiel svätého Benedikta. V túžbe po úplnej dokonalosti znova sa oddal pustovníckemu životu neďaleko Trenčína, kde okolo roku 1032 nábožne zomrel.

Vynikajúci príklad tohto pustovníka nasledoval jeho žiak Benedikt. Svojho učiteľa prežil o tri roky. Roku 1035 ho zbojníci zabili a hodili do Váhu. Svätý pápež Gregor VII. oboch pustovníkov roku 1083 vyhlásil za svätých. Ich pozostatky sú uložené v spoločnom relikviári v katedrálnom kostole v Nitre a sú vo veľkej úcte.

 

Oslavujme svätých, ktorí dostali požehnanie od Pána a odmenu od Boha, svojho Spasiteľa, lebo sú z pokolenia, ktoré hľadá Boha.

 

MODLITBA DŇA

Láskavý Bože, na tvoje vnuknutie svätý Andrej-Svorad a Benedikt sa odobrali do ticha samoty, aby ti modlitbou, prácou i mlčaním dokonalejšie slúžili; * na ich orodovanie pomôž aj námuprostred hluku tohto sveta započúvať sa do tvojho hlasu a dôsledne plniť tvoju vôľu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, naši svätí pustovníci Svorad a Benedikt nás povzbudzujú, aby sme si vedeli nájsť tiché chvíle na roz­hovor s Bohom. Prosme Pána, aby sme nezabúdali na mod­litbu a sebazapieranie.

(Volajme: Ježišu, prameň svätosti, vyslyš nás.)

·        Pane, očisťuj a posväcuj Cirkev modlitbou a pokáním všetkých kresťanov.

·        Posilni našich predstavených, aby slovom i príkladom viedli ľud k pracovitému životu.

·        Povzbuď všetkých, ktorí sú na dovolenkách a prázdninách, aby si našli čas na modlitbu a svätú omšu.

·        Priveď všetkých násilníkov a vrahov k zmene života a úprimnému pokániu.

·        Upevňuj v našich rodinách život podľa viery a povzbudzuj ich na spoločnú modlitbu.

Pane Ježišu, ty bohato odmeňuješ všetkých, ktorí ťa nasledujú celým srdcom; pomáhaj nám prepásať si bedrá sebazapieraním a držať v rukách horiace sviece dobrých skutkov, aby sme dosiahli spásu. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

V Nitrianskej diecéze:

·        Daj, aby veriaci našej diecézy na príhovor svätých Andreja-Svorada a Benedikta boli živými svedkami Božej milosti a radosti.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Svätý Bože, nech sú ti milé dary, ktoré prinášame na oltár pri spomienke na svätého Andreja-Svorada a Benedikta; * prosíme ťa,nauč nás správne hodnotiť pozemské veci a dávať prednosť hodnotám trvácnym. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Ak chceš byť dokonalý, choď, predaj, čo máš, rozdaj chudobným a nasleduj ma.

 

PO PRIJÍMANÍ

Prosíme ťa, všemohúci Bože, nech nám toto prijímanie posvätí myseľ i srdce, * aby sme podľa príkladu tvojich svätých pustovníkovpreukazovali bratskú lásku dobrými skutkami. Skrze Krista, nášho Pána.