23. júla

SV. BRIGITY, REHOĽNÍČKY

Narodila sa vo Švédsku roku 1303. Ešte ako dievča vstúpila do manželstva a narodilo sa jej osem detí, ktoré príkladne vychovala. Po smrti manžela vstúpila do Tretieho rádu svätého Františka, a hoci žila vo svete, viedla prísny asketický život. Založila rehoľu a odišla do Ríma, kde bola vzorom veľkých čností pre všetkých. Z kajúcich pohnútok chodievala na púť a napísala veľa diel, v ktorých píše o svojich vlastných mystických zážitkoch. Zomrela v Ríme roku 1373. Pápež Ján Pavol II. ju apoštolským listom Spolupatrónky Európy (Spes aedificandi) z 1. októbra 1999 vyhlásil spolu so svätou Katarínou Sienskou a svätou Benediktou z Kríža za spolupatrónku Európy.

 

Radujme sa všetci v Pánovi a slávme sviatok na počesť svätej Brigity; z jej oslávenia sa radujú anjeli a spolu s ňou velebia Božieho Syna.

 

MODLITBA DŇA

Bože, ty si svätú Brigitu viedol rozličnými cestami života a obdivuhodne si ju naučil múdrosti kríža, keď rozjímala o utrpení tvojho Syna; * daj, aby sme v ktoromkoľvek životnom stavevo všetkom vedeli hľadať iba teba. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

Čítanie z Listu svätého apoštola Pavla Galaťanom   2,19-20

Bratia, ja som skrze zákon zomrel zákonu, aby som žil Bohu. S Kristom som pribitý na kríž.

Už nežijem ja, ale vo mne žije Kristus.

Ale život, ktorý teraz žijem v tele, žijem vo viere v Božieho Syna, ktorý ma miluje a vydal seba samého za mňa.

Počuli sme Božie slovo.

 

 

O. – Velebiť budem Pána v každom čase.  

Pána chcem velebiť v každom čase, * moje ústa budú ho vždy chváliť.

V Pánovi sa bude chváliť moja duša; * nechže to počujú pokorní a nech sa tešia. – O.

Velebte so mnou Pána * a oslavujme jeho meno spoločne.

Hľadal som Pána a on ma vyslyšal * a vytrhol ma zo všetkej hrôzy. – O.

Na neho hľaďte a budete žiariť * a tvár vám nesčervenie hanbou.

Úbožiak zavolal a Pán ho vyslyšal * a vyslobodil ho zo všetkých tiesni. – O.

Ako strážca sa utáborí anjel Pánov okolo bohabojných * a vyslobodí ich.

Skúste a presvedčte sa, aký dobrý je Pán; * šťastný človek, čo sa utieka k nemu. – O.

Vy, jeho svätí, bojte sa Pána, * veď bohabojní núdzu nemajú.

Boháči sa nabiedia a nahladujú, * ale tým, čo hľadajú Pána, nijaké dobro chýbať nebude. – O.

 

O. – Aleluja.Ja som svetlo sveta, hovorí Pán; kto mňa nasleduje, bude mať svetlo života.

 

Čítanie za svätého evanjelia podľa Jána    15,1-8

Ježiš povedal svojim učeníkom:

„Ja som pravý vinič a môj Otec je vinohradník. On každú ratolesť, ktorá na mne neprináša ovocie, odrezáva, a každú, ktorá ovocie prináša, čistí, aby prinášala viac ovocia. Vy ste už čistí pre slovo, ktoré som vám povedal. Ostaňte vo mne a ja vo vás. Ako ratolesť nemôže prinášať ovocie sama od seba, ak neostane na viniči, tak ani vy, ak neostanete vo mne.

Ja som vinič, vy ste ratolesti. Kto ostáva vo mne a ja v ňom, prináša veľa ovocia; lebo bezo mňa nemôžete nič urobil. Ak niekto neostane vo mne, vyhodia ho von ako ratolesť a uschne. Potom ich pozbierajú, hodia ich do ohňa a zhoria. Ak ostanete vo mne a moje slová ostanú vo vás, proste, o čo chcete, a splní sa vám to. Môj Otec je oslávený tým, že prinášate veľa ovocia a stanete sa mojimi učeníkmi.“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, Ježiša nasledovali mnohé ženy a pomáhali mu. Dnes, na sviatok svätej Brigity, prosme Pána, aby na jej orodovanie dal Cirkvi i svetu šľachetné ženy a matky.

·        Pane, na príhovor svätej Brigity, ktorá ti bola verná aj v protivenstvách, udeľ Cirkvi silu v pokušeniach a súženiach.

·        Pane, na orodovanie svätej Brigity, ktorá dosiahla svätosť v manželstve, posväcuj naše rodiny.

·        Pane, na príhovor svätej Brigity, ktorá sa ako vdova posväcovala modlitbou a milosrdnou láskou, žehnaj všetkých, ktorí sa venujú skutkom milosrdenstva.

·        Pane, na orodovanie svätej Brigity, ktorá vychovala deti pre Božie kráľovstvo a pre dobro ľudskej spoločnosti, daruj rodičom múdrosť pri výchove detí.

·        Pane, na príhovor svätej Brigity pomáhaj dievčatám, ženám i starenkám v ich úsilí o svätosť života.

Pane Ježišu, na orodovanie svätej Brigity vyslyš naše prosby a daj, aby každá naša rodina bola zdravou bunkou tvojej Cirkvi. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Najláskavejší Bože, ty si po zničení starého človeka láskavo stvoril vo svätej Brigite človeka nového, * udeľ milostivo,aby sme rovnako obnovení prinášali túto tebe milú obetu zmierenia. Skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne,  všemohúci a večný Bože, tebe za všetko ustavične vzdávať vďaky  a ohlasovať tvoje veľké skutky Skrze nášho Pána Ježiša Krista.

Lebo obdivuhodným svedectvom viery svätých  ustavične obnovuješ životnú silu svojej Cirkvi  a dávaš nám presvedčivé dôkazy svojej lásky.  Ich vynikajúci príklad nás oduševňuje a ich láskavé orodovanie nám pomáha, aby sme horlivo pracovali na diele našej spásy. 

Preto sa pripájame k zástupom anjelov a svätých  a radostne spievame na tvoju chválu:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Miluješ spravodlivosť a nenávidíš neprávosť, preto ťa Boh, tvoj Boh, pomazal olejom radosti viac ako tvojich druhov.

 

PO PRIJÍMANÍ

Všemohúci Bože, upevňujeme sa silou tejto sviatosti; * prosíme ťa, daj, aby sme sa podľa príkladu svätej Brigity učili hľadať vždy predovšetkým tebaa kráčať v tomto svete ako noví ľudia. Skrze Krista, nášho Pána.