25. júla

SV. JAKUBA, APOŠTOLA

Zebedejov syn a brat apoštola Jána. Narodil sa v Betsaide. Bol svedkom významných Pánových zázrakov. Okolo roku 42 ho Herodes zavraždil. Najväčšej úcte sa teší v Compostelle v Španielsku, kde je slávna bazilika zasvätená jeho menu.

 

Keď Ježiš išiel popri Galilejskom mori, videl Jakuba, Zebedejovho syna, a jeho brata Jána, ako si opravovali siete, a povolal ich.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci a večný Bože, ty si prvotnú činnosť apoštolov požehnal mučeníckou krvou svätého Jakuba; * vrúcne ťa prosíme,daj, aby tvoja Cirkev čerpala posilu z jeho mučeníctva a pod jeho ochranou sa ustavične vzmáhala. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

Čítanie z Druhého listu svätého apoštola Pavla Korinťanom   4,7-15

Bratia, máme poklad v hlinených nádobách, aby mal Boh zvrchovanú moc, a nie my.

Zo všetkých strán nás sužujú, ale nie sme stiesnení; sme bezradní, ale nepoddávame sa; prenasledujú nás, ale nie sme opustení; zrážajú nás, ale nehynieme. Stále nosíme na tele Ježišovo umieranie, aby sa na našom tele zjavil aj Ježišov život.

A tak kým žijeme, ustavične sa vydávame na smrť pre Ježiša, aby sa aj Ježišov život zjavil na našom smrteľnom tele. V nás teda účinkuje smrť, vo vás život.

Ale pretože máme toho istého ducha viery, ako je napísané: „Uveril som, a preto som povedal,“ aj my veríme, a preto hovoríme. Veď vieme, že ten, čo vzkriesil Pána Ježiša, s Ježišom vzkriesi aj nás a postaví nás s vami.

A to všetko pre vás, aby hojnosť milosti prostredníctvom mnohých rozmnožila vzdávanie vďaky na Božiu slávu.

Počuli sme Božie slovo.

 

O. – Pane, tí, čo sejú v slzách, s jasotom budú žať.

Keď Pán privádzal späť sionských zajatcov, * boli sme ako vo snách.

Ústa sme mali plné radosti * a jazyk plný plesania. – O.

Vtedy sa hovorilo medzi pohanmi: * „Veľké veci urobil s nimi Pán.“

Veľké veci urobil s nami Pán * a máme z toho radosť. – O.

Zmeň, Pane, naše zajatie * ako potoky na juhu krajiny.

Tí, čo sejú v slzách, * s jasotom budú žať. – O.

Keď odchádzali, idúcky plakali * a osivo niesli na siatie.

No keď sa vrátia, vrátia sa s jasotom * a svoje snopy prinesú. – O.

 

O. – Aleluja.Ja som si vás vyvolil zo sveta, aby ste išli a prinášali ovocie a aby vaše ovocie zostalo, hovorí Pán.

 

Čítanie zo svätého evanjelia podľa Matúša   20, 20-28

K Ježišovi pristúpila matka Zebedejových synov so svojimi synmi, poklonila sa a o čosi ho prosila.

On sa jej opýtal: „Čo chceš?“

Vravela mu: „Povedz, aby títo moji dvaja synovia sedeli v tvojom kráľovstve jeden po tvojej pravici a druhý po ľavici.“

Ježiš odpovedal: „Neviete, čo žiadate. Môžete piť kalich, ktorý mám ja piť?“

Oni mu vraveli: „Môžeme.“

On im povedal: „Môj kalich budete piť, ale dať niekomu sedieť po mojej pravici alebo lavici nepatrí mne; to dostanú tí, ktorým to pripravil môj Otec.“

Keď to počuli ostatní desiati, namrzeli sa na oboch bratov.

Ježiš ich zavolal k sebe a povedal: „Viete, že vládcovia národov panujú nad nimi a mocnári im dávajú cítiť svoju moc. Medzi vami to tak nebude. Ale kto sa medzi vami bude chcieť stať veľkým, bude vaším služobníkom. A kto bude chcieť byť medzi vami prvý, bude vaším sluhom.

Ako ani Syn človeka neprišiel dať sa obsluhovať, ale slúžiť a položiť svoj život ako výkupné za mnohých.“

Počuli sme slovo Pánovo.

 

PROSBY

Bratia a sestry, apoštóli sú prvými ohlasovateľmi Kris­tovho evanjelia a stĺpmi Cirkvi. Dnes, na sviatok svätého apoštola Jakuba staršieho, prosme Pána za spásu celého sve­ta.

(Volajme: Na príhovor svätého Jakuba vyslyš nás, Pane.)

·        Otče, prosíme ťa za Cirkev, ktorú si získal krížom svojho Syna a vybudoval na svedectve apoštolov, aby vydávala svetu jediné bohatstvo, ktoré má – ukrižovaného a vzkrieseného Krista.

·        Otče, prosíme ťa za celé ľudstvo, ktoré tak často prežíva neistotu, boje a nesvornosť, aby počulo hlas šíriteľov evanjelia a našlo pravé ľudské hodnoty v Kristovej blahozvesti.

·        Otče, prosíme ťa za tých, ktorí trpia pre Ježišovo meno a pre spravodlivosť, ktorá sa usiluje o pokoj vo svete, aby ich obeť bola semenom nových kresťanov.

·        Otče, prosíme ťa za seba samých, ktorí sme sa zhromaždili na sviatok apoštola Jakuba, aby sme sa vytrvalo zúčastňovali na učení apoštolov, s radosťou a s úprimným srdcom požívali nebeský chlieb a privádzali nových bratov a sestry do Cirkvi.

Bože Otče, ty si svojou mocou posilňoval apoštolov v ich pokornom a radostnom svedectve; daj, aby sme aj my svojím životom ohlasovali evanjelium v sile a múdrosti tvojho Ducha. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Milosrdný Bože, * očisť nás spasiteľným krstom utrpenia tvojho Syna,aby sme ti mohli priniesť príjemnú obetu na sviatok svätého Jakuba, ktorého si prvého z apoštolov povolal k účasti na kalichu Kristovho utrpenia. O to ťa prosíme skrze Krista, nášho Pána.

 

PREFÁCIA

Je naozaj dôstojné a správne, dobré a spásonosné vzdávať vďaky vždy a všade tebe, Pane, svätý Otče, všemohúci a večný Bože.

Lebo ty, večný Pastier, neopúšťaš svoj ľud, ale prostredníctvom svojich svätých apoštolov stále ho chrániš. Aj naďalej ho opatruješ pod sta­rostlivým vedením tých, ktorých si ako zástupcov svojho Syna ustanovil za duchovných pastierov.

Preto s anjelmi, archanjelmi a so zástupmi všet­kých svätých spievame chválospev na tvoju slávu a neprestajne voláme:

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pili z kalicha utrpenia Pánovho a stali sa Božími priateľmi.

 

PO PRIJÍMANÍ

Dobrotivý Bože, na sviatok svätého apoštola Jakuba sme s radosťou prijali vznešenú sviatosť; * vrúcne ťa prosíme,na jeho orodovanie sprevádzaj nás na životnej púti. Skrze Krista, nášho Pána.