26. júla

SV. JOACHIMA A ANNY, rodičov Panny Márie

Podľa starej tradície, ktorá má korene už v 2. storočí, takto sa volali rodičia preblahoslavenej Panny Márie. Úcta k svätej Anne jestvovala na Východe už v 6. storočí, na Západe sa rozšírila v 10. storočí. Úcta k svätému Joachimovi je novšieho dáta.

 

Oslavujme Joachima a Annu, rodičov Matky Božej, lebo prostredníctvom nich Pán požehnal všetky národy.

 

MODLITBA DŇA

Pane, Bože našich otcov, ty si svätého Joachima a Annu vyvolil za rodičov Panny Márie, matky tvojho vteleného Syna; * prosíme ťa,pomáhaj nám na ich spoločné orodovanie dosiahnuť spásu, ktorú si sľúbil svojmu ľudu. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna...

 

PROSBY

Bratia a sestry, pri spomienke na rodičov Panny Márie nábožne sa modlime za posvätenie našich rodín.

·        Bože, daj, aby Cirkev zjednocovala veriacich do jednej rodiny a viedla ich k zodpovednému rodičovstvu.

·        Žehnaj všetkých verejných činiteľov, ktorí pracujú pre hmotné i duchovné dobro rodín.

·        Pomôž nájsť sirotám a opusteným deťom teplo domova v kresťanských rodinách.

·        Daj, aby manželia našej farnosti boli spolu so svojimi manželkami prvými svedkami viery svojim deťom.

·        Dopraj našim starým rodičom požehnanú starobu, radosť z vnúčat, trpezlivosť v chorobe a nádej na stretnutie s Kristom, naším Spasiteľom.

Bože Otče, ty si nábožných manželov Joachima a Annu obdaroval kvetom nevinnosti - nepoškvrnenou Pannou Máriou; na ich orodovanie daj, aby naši rodičia s láskou prijímali deti ako Boží dar a viedli ich k tebe. Skrze Krista, nášho Pána.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Láskavý Bože, * prijmi tieto dary ako prejav našej oddanosti,aby sme mali účasť na požehnaní, ktoré si prisľúbil nášmu praotcovi vo viere Abrahámovi a jeho potomkom. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Prijali požehnanie od Pána a milosrdenstvo od Boha, svojho Spasiteľa.

 

PO PRIJÍMANÍ

Bože a Otče náš, tvoj jednorodený Syn sa stal človekom, aby sa človek mohol vo sviatosti krstu znovuzrodiť z teba; * prosíme ťa,posväcuj nás Duchom, ktorý nás pretvára na tvoje deti, a živ nás Chlebom z tvojho stola. Skrze Krista, nášho Pána.