27. júl

Sv. Gorazda a spoločníkov, spomienka

 

Gorazd pochádzal z okolia Nitry. Patril medzi najlepších žiakov svätého Metoda spolu s Klimentom, Naumom, Angelárom a Sávom. Arcibiskup Metod určil Gorazda za svojho nástupcu. Veľa si vytrpel od protivníkov slovienskej liturgie. Deň jeho smrti je neznámy. Vie sa však o Klimentovi, že zomrel ako velický biskup (v Bulharsku) 27. júla 916. Úcta svätého Gorazda a jeho spoločníkov je známa už v 10. storočí. 

 

Oslavujme svätých, ktorí dostali požehnanie od Pána a odmenu od Boha, svojho Spasiteľa, lebo sú z pokolenia, ktoré hľadá Boha.

 

Alebo

Dám vám pastierov podľa môjho srdca, budú vás viesť rozumne a múdro.

 

MODLITBA DŇA

Všemohúci a milosrdný Bože, ty si povzbudzoval Metodovho učeníka Gorazda a jeho spoločníkov, aby pokračovali v apoštolskom diele našich vierozvestov; * na ich orodovanie nám pomôž, — aby sme aj my dnešnému svetu ohlasovali blahozvesť tvojho Syna a upevňovali jednotu Cirkvi. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, spomíname si na učeníkov našich viero­zvestov Cyrila a Metoda: na svätých Gorazda, Klementa, Na­uma, Angelára a Sávu. Prosme Pána, aby sa na ich príhovor zveľaďovala kresťanská viera.

(Volajme: Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane.)

·        Pane Ježišu, daj, aby sa posvätná liturgia konala všade dôstojne a podľa predpisov Cirkvi.

·        Pane Ježišu, daruj slovenskému národu dobrých otcov biskupov a posilňuj ich darmi svojho Ducha.

·        Pane Ježišu, pomáhaj správcom verejných vecí, aby viedli ľud cestou pravdy a pokoja.

·        Pane Ježišu, svojou útechou a silou naplň všetkých, ktorí trpia pre tvoje meno.

·        Pane Ježišu, zachovaj nás vo vernosti a v láske k tvojej svätej Cirkvi.

Pane, Ježišu Kriste, vyslyš naše prosby a na príhovor svätých Gorazda, Klementa, Nauma, Angelára a Sávu upevňuj nás vo viere, ktorú oni ako žiaci svätých solúnskych bratov šírili v našej krajine. Lebo ty žiješ a kraľuješ na veky vekov.

 

NAD OBETNÝMI DARMI

Večný Bože, prijmi obetné dary, ktoré ti prinášanie v deň spomienky na svätého Gorazda a jeho spoločníkov, * a pomôž nám podlá ich príkladu vyznávať neporušenú vieru — a s láskou ti obetovať všetky ťažkosti života. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Pocite ku mne všetci, ktorí sa namáhate a ste unavení, a ja vás posilním.

 

PO PRIJÍMANÍ

Bože, nasýtil si nás nebeským pokrmom, a tak si nás ešte užšie spojil so svojím Synom; * daj, aby nás nič neodlúčilo od Kristovej lásky — a aby sme ako svätý Gorazd a jeho spoločníci trpezlivo prekonávali všetky protivenstva. Skrze Krista, nášho Pána.