30. júla

BL. ZDENKY, panny a mučenice

ľubovoľná spomienka

 

Narodila sa v Krivej na Orave v roku 1916. Vstúpila do Kongregácie milosrdných sestier Svätého kríža, kde žila nábožným životom; usilovala sa o poníženosť a užšie primknutie sa k ukrižovanému Kristovi. Ako zdravotná sestra v nemocnici v Bratislave ochotne slúžila chorým a liečila im rany tela i duše. V tom čase vládna moc, nepriateľská voči Bohu a Cirkvi, sa pokúšala všemožným spôsobom vyhasiť vieru a prenasledovala predovšetkým biskupov, kňazov a aktívnych veriacich. Sestra Zdenka sa pokúšala pomôcť kňazom, ktorí boli v nebezpečenstve dlhotrvajúceho uväznenia, ba aj súdneho výroku smrti. Potom aj sama sestra Zdenka bola uväznená a podstúpila kruté mučenie; 17. júna 1952 ju odsúdili na 12 rokov väzenia. Všetko však znášala s hrdinskou trpezlivosťou. Zomrela 31. júla 1955 v Trnave, keď ju predtým pre ťažké onemocnenie vypustili z väzenia.

 

V nebi sa radujú svätí, ktorí nasledovali Krista, a keďže z lásky k nemu vyliali svoju krv, s ním požívajú večné šťastie.

 

MODLITBA DŇA

Dobrotivý Bože, ty si dal blahoslavenej Zdenke nevšednú lásku k ukrižovanému Kristovi, ktorú prejavila radostnou službou chorým a tvojim kňazom; prosíme ťa, dopraj aj nám, aby sme ju nasledovali v úprimnej ochote dať svoj život do služby bratom a sestrám a boli nadšenými svedkami tvojho Syna Ježiša Krista, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, mučeníci vydali obdivuhodné svedectvo života viery. S vďačnosťou prednesme svoje prosby.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Za všetkých biskupov a kňazov: aby neváhali celý svoj život obetovať ohlasovaniu evanjelia a sláveniu svätých tajomstiev, prosme Pána.

·        Za všetkých predstaviteľov štátov: aby mali odvahu bojovať za dobro, spravodlivosť a pokoj medzi národmi, prosme Pána.

·        Za všetkých prenasledovaných: aby našli útechu v Božom slove, ktoré zjavuje život podľa Kristovho učenia, prosme Pána.

·        Za všetky dievčatá a panny: aby na príhovor blahoslavenej mučenice Zdenky chránili svoje panenstvo a odolávali pokušeniam klamlivých a konzumných trendov dnešnej doby, prosme Pána.

·        Za našich zosnulých (M.): aby boli pripočítaní k zástupom svätých mučeníkov v nebeskom kráľovstve, prosme Pána.

Všemohúci Bože, prijmi naše prosby, ktorými voláme k tebe, a na orodovanie blahoslavenej panny a mučenice Zdenky nás posilňuj pri obrane viery. Skrze Krista, nášho Pána.

NAD OBETNÝMI DARMI

Najsvätejší Otče, * prijmi dary, ktoré ti prinášame pri spomienke na svätých mučeníkov, a pomáhaj aj nám,aby sme neochvejne vyznávali tvoje sväté meno. Skrze Krista, nášho Pána.

 

SPEV NA PRIJÍMANIE

Pán Ježiš hovorí: Vy ste so mnou vytrvali v mojich skúškach. Ja vám pripravujem kráľovstvo, ako ho môj Otec pripravil mne, aby ste mohli jesť a piť pri mojom stole v mojom kráľovstve.

 

PO PRIJÍMANÍ

Bože a Otče náš, ty si na blahoslavnej panne a mučenice Zdenke obdivuhodne ukázal tajomnú moc kríža; * pomáhaj nám z tejto obety čerpať silu,aby sme zostali pevne spojení s Kristom a v Cirkvi pracovali na spáse všetkých ľudí. Skrze Krista, nášho Pána.