30. júl

Sv. Petra Chryzológa, biskupa a učiteľa Cirkvi,

ľubovoľná spomienka

 

Narodil sa okolo roku 380 v Imole v Emílii, tam vstúpil aj do duchovného stavu. Roku 424 ho zvolili za ravenského biskupa. Veľmi horlivo sa staral o svoje duchovné stádo a vychovával ho slovom i činmi. Zomrel okolo roku 450.

 

MODLITBA DŇA

Svätý Bože, vo svätom biskupovi Petrovi Chryzológovi dal si svojej Cirkvi vynikajúceho hlásateľa tvojho vteleného Slova; na jeho príhovor nám pomáhaj, aby sme s milujúcim srdcom uvažovali o tajomstvách spásy a verne o nich svedčili svojimi skutkami. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote s Duchom Svätým po všetky veky vekov.

 

PROSBY

Bratia a sestry, svätý biskup Peter Chryzológ viedol ná­božný a vzorný život. Usilujme sa i my stať svätými a s dô­verou prednesme Bohu svoje modlitby.

(Volajme: Pane, vyslyš nás.)

·        Aby kňazi boli blízkymi spolupracovníkmi svojho biskupa a usilovali sa o poslušnosť a duchovnú jednotu, prosme Pána.

·        Aby predstavitelia národov boli mravnou oporou svojmu ľudu a strážcami kultúrnych hodnôt, prosme Pána.

·        Aby neveriaci spoznali Kristovu blahozvesť a túžili stať sa vzornými kresťanmi, prosme Pána.

·        Aby sme pozorne počúvali Božie slovo, a podľa neho aj žili, prosme Pána.

·        Aby naši zomrelí (M.) boli zjednotení s večným slovom a pravdou, prosme Pána.

Pane a Bože, náš stvoriteľ a ochranca, vypočuj naše prosby a pomáhaj nám stále viac sa pripodobňovať tvojmu Synovi, ktorý žije a kraľuje na veky vekov.

 

Spoločná časť:

-         Biskupov

-         Učiteľov Cirkvi